Боженка: як виживає «Новий ринок»

17 Вересня 2015, 18:08
13730

«Новий ринок», що був створений з метою розвантаження решти міських ринків та як одна з альтернатив Центральному, сьогодні переживає не найкращі часи.  

Ще вісім років тому було розроблено Концепцію розвитку ринків на території міста Луцька. Але впорядкувати їх роботу вдалося лише на паперах.

Зокрема у документі восьмирічної давності йшлося про те, що «найближчим часом розпочне роботу новий ринок на вулиці Європейській у с. Рованці, де ведуться роботи по облаштуванню гуртового ринку сільськогосподарської продукції. Відкриття такого ринку дасть можливість покращити функціонування і розвантажити Центральний міський ринок та інші ринки міста. Розміщення ринку має зручне транспортне сполучення, оскільки районна земельна ділянка, відведена для ринку, межує  з міською (вул. Боженка)».

Як і обіцяли у міській раді, ринок тики відкрили, багато підприємців повіривши у створення великого ринку, вклали немалі гроші у облаштування торгівельних точок на «Новому ринку». Проте торгувати там не мають наміру, оскільки решта ринків міста і досі функціонують і наразі приносять більші прибутки.

Чому міські ринки хоча б частково не переносять і досі не зрозуміло, оскільки проблем у кожного з них більш ніж потрібно. Це і недотримання санітарних норм і перезавантаження транспортом, що створює проблеми проїзду містом.

Територія, на якій можуть бути нові торгові місця
Територія, на якій можуть бути нові торгові місця

 

Особливих незручностей Луцьку приносить Центральний ринок, що розташований у Старому місті перед замком Любарта. Він не тільки псує вигляд туристичної зони, є розплідником антисанітарії, а й перешкоджає доїзду туристів, через надмірне скупчення транспорту. Незважаючи на те, що продавці вже мають «точки» на «Новому ринку», вони і досі не поспішають залишати старі робочі місця, бо вважають, це не піде на користь їхньому бізнесу.

Проте не всі підприємці проти функціонування «Нового ринку». Наталія Хорава працює там уже 3 роки і говорить, що місце обрали ідеальне, бо і транспорте сполучення тут хороше і ринок облаштований з відповідними вимогами.

«Підприємці бояться сюди переходити, бо не спробували тут торгувати. Тут зручний доїзд та зручний в’їзд на територію,великі міжряддя, дозволяютьпід’їхати з товарами. А покупців немає тільки тому, що немає достатньо підприємців, нема у кого купувати.Це залежить не тільки від покупця, ай від продавця», – розповідає приватний підприємець Наталія Хорава.

Вигідною для підприємців є і вартість оренди на «Новому ринку».

Тимофій Кусєвич займається реалізацією товарів на ринку ще з його відкриття. І каже, що нижчу орендну плату навряд чи можна знайти у місті.

«На Варшавському ринку оренда за один метр квадратний вартує 125 гривень, а на новому 20 гривень. Але влада не сприяє перенесенню торгових точок, очевидно це їм вигідно», – говорить підприємець.

Немало проблем і у ринку, що в районі ДПЗ на вулиці Бенделіані.

«Там немає ні води, ні туалетів, а коли піде дощ, то і пройтися по ринку нелегко через величезні калюжі. Проте його не переносять, бо він у приватній власності», – розповідає Наталія Хорава.

Торгові ряди на
Торгові ряди на

Підприємці з нового ринку розповідають, що не так давно були наміри перенести до них і Авторинок, проте це не надто вигідно його власнику. Тимофій Кусєвч підрахував, що за тиждень власник автомобільного ринку отримує близько 160 тисяч прибутку.

«Йому не важко домовитися з міською радою», – припускає підприємець.

Неабиякої шкоди підприємцям завдають автолавки, що частенько зупиняються продавати біля заводу «Кромбергенд Шуберт», що межує з новим ринком.

Наразі на фірмі працює близько 4 тисяч людей, що можуть бути потенційними покупцями, проте їх переманюють приїжджі машини, що реалізовують продукцію просто під стінами виробництва.

«Ніхто з заводу не підійде до ринку, щоб купити щось у нас, бо у них під боком усе є . А продають там дійсно все - ковбасу, хліб, молочні продукти, побутову хімію. Під’їжджає п’ять машин, стають в ряд і продають. Ми пропонували їм розміститися на території ринку, проте така пропозиція не зацікавила продавців «автолавок», – розповіла Наталія Хорава.

На усі колективні звернення, що писали підприємці Нового ринку до міської ради, конкретних відповідей так і не отримали. На думку підприємців, проблеми на ринках самі собою не вирішаться, тут потрібні активні дії від влади.

Директор «Нового ринку» Любомир Пахолко розповів, що торговий комплекс уже зараз має змогу розмістити на своїй території весь Варшавський та Центральний ринки. Окрім того, ще 20 гектарів вільної землі залишається невикористаною, тому у разі необхідності ринок зможе розширитися за її рахунок.

20 гектарів
20 гектарів

Проте поки що такої необхідності немає, бо працює на заміському базарі всього 20 підприємців, проте на зимовий період і ця цифра може зменшитися.

«Наразі допоки триває сезон на сільськогосподарську продукцію, то на територію ринку приїжджають машини з кавунами, динями, помідорами, проте це сезонна торгівля, вони поїдуть і на зиму знову залишиться ті ж 20 підприємців», – каже підприємець Наталія Хорава.

Директор «Нового ринку» Любомир Пахолко дивиться на проблему глобальніше:

 «Все залежить від громадянського суспільства, яке обирає собі владу. Саме воно повинне ставити вимоги до влади. Можна шляхом референдуму вирішувати питання ринку. Де краще його розмістити – там, де він є зараз, чи тут. Хоча в принципі все було обговорено 8 років тому, залишилося втілити задуми у життя».

То ж поки міська влада не може вирішити переносити решту ринків чи ні та продовжує договори оренди, ідеальне місце для реалізації товарів пустує на окраїні міста. А кілька підприємців, що повірили обіцянкам чиновників і переїхали на нове місце, залишилися без будь-якої підтримки – як зі сторони міського керівництва, так і зі сторони решти підприємців, що не готові розпрощатися з «нагрітими місцями», навіть якщо це псує імідж їхнього рідного міста.



Софія СІЧКУН 

 

Коментарі
18 Вересня 2015, 00:16
Ця стаття нічого нового не розповіла, всі і так знають про проблему перенесення Центрального ринку. І те що перенесення його на іншу територію, чи на територію нового ринку залежить тільки від дії влади. А якщо перенесення затянулось аж на 8 років, то і так зрозуміло що це вигідно пану Горгуту В.В. (Облспоживспілка), а підприєпці Центрального ринку виступають тільки пєшками.
18 Вересня 2015, 00:37
Звісно давно потрібно перенести старий ринок тому що до культурно-історичної зони не має доступу. І мені як Лучанці дуже соромно що у нас в місті такий безпорядок.
18 Вересня 2015, 00:42
Скількі можуть півні та кури кукурікати під замком Люберта? Пора робити порядок і гнилі помідори під історисним містов вже осточортіли...коли приїжають туристи гидко пройти, криси бігають. Маєм чим похвалитися!
18 Вересня 2015, 00:44
У Європейських містах ринки знаходяться за межами міста. Просто наших людей лякають зміни.
18 Вересня 2015, 00:55
Вже давно пора перенести частину старого ринку кудись подалі. Наприклад, на ДПЗ ( Новий ринок). Мені як жителю м. Луцька неприємно бачити ржаві і старі контейнера біля старого міста. Все таки, це є пам*ятник архітектури. А територія нового ринку і його благоустрій повністю відповідають європейським ринкам і їхнім стандартам. Пора дати життя Новому Ринку.
18 Вересня 2015, 01:39
Я маю кілька торгових місць на Новому ринку, спочатку були великі перспективи. Але влада вже більше 5 років переносить старий ринок, кормлячи суспільство обіцянками. Та на мою думку Новий ринок є конкурентний і за правильної політики директора він може запрацювати і сам без допомоги нашої влади!!!
18 Вересня 2015, 01:53
Минулого року на ринку по вулиці Боженка проводився ярмарок, чому не продовжуєте?
18 Вересня 2015, 13:58
я б вже давно перенесла центральний ринок і розвинула культурно- історичну зону . тут багато чого можна придумати і до нас туристи поїдуть як до львова
18 Вересня 2015, 14:06
В статті неправльно вказані суми 125 і 20 грн., за 1 кв.м. за місяць оренди, а не за годину!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром