У Луцьку намагаються визначити основні джерела смороду

10 Липня 2019, 11:22
2075

У Луцьку досі намагаються встановити основні джерела смороду, котрі стали екологічною катастрофою для міста.

У вівторок, 9 липня, відбулося чергове засідання тимчасової міжвідомчої комісії з врегулювання негативної екологічної ситуації в Луцьку, – пишуть на сайті Луцької міської ради.

Основним завданням комісії є встановити та дослідити ймовірні джерела смороду та вжити заходів для їх усунення в межах своєї компетенції та в законний шлях.

Участь у роботі комісії взяли члени ініціативної групи, які провели 6 липня на Театральному майдані акцію «За чисте повітря», Володимир Редкач, Наталія Гуркіна, Михайло Верпечинський та Володимир Шиприковський.

Начальник відділу екології Оксана Тарабанюк зауважила, що протягом минулої доби до групи оперативного реагування «15-80» надійшло 19 звернень громадян із скаргами на сморід в районах вулиць Львівської та ЛПЗ. Основні – з 3:00 до 6:00 та вранці. Люди знову відчували сильний сморід, що призводив до розладів систем життєдіяльності та погіршення загального стану. Сморід продовжується у вищевказаних районах і протягом дня.

На замовлення міської ради державне підприємство «Волинський обласний лабораторний центр» МОЗ України проведело забір проб атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони полів фільтрації ПАТ «Гнідавський цукровий завод» та у житловій забудові у мікрорайоні ЛПЗ, на вулиці Львівській. Результати представлять у середу, 10 липня.

Також вона наголосила, що з 9 липня розпочато перевірку підприємств ПАТ «Гнідавський цукровий завод» та ТОВ «Біопаливно-енергетична компанія» головним управлінням Держпродспоживслужби у Волинській області та Державною екологічно інспекцією у Волинській області за зверненням даних підприємств.

Секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт висловив сумніви щодо об'єктивної перевірки вищезазначених підприємств. За його словами, міська рада вже зверталася в обласну екоінспекцію, аби перевірили «БІО-ПЕК», але, за висновком фахівців екоінспоекції, причиною смороду є контейнери для сміття та рідкі відходи тваринного походження, що зливаються у міську каналізацію.

Начальник відділу «Група швидкого реагування» департаменту муніципальної варти Юлія Гоголь повідомила, що проведено перевірку фактів зливів у міську зливову каналізацію господарсько-фекальних стоків на вулиці Заньковецькій, Вахтангова, Рівненській, Тарасова.

Розроблений графік патрулювання можливих несанкціонованих скидів у міську каналізаційну мережу та на поля фільтрації.

Також зафіксовано факт несанкціонованого зливу з відра рідини жовтого кольору з їдким запахом у ливневу каналізацію, після чого навколо піднявся та поширився нестерпний та концентрований сморід фекальних мас, у приватному секторі вулиці Володимирська.

У свою чергу, заступник головного інженера КП «Луцькводоканал» Юрій Вега поінформував про ситуацію з роботою перевізників-асенізаторів. За його словами, усі автомобілі, які мають укладені угоди з підприємством на злив нечистот у міську каналізаційну мережу, відповідним чином промаркеровані.

Також він повідомив, що з 5 липня до 9 липня залпових скидів рідин невідомого походження на КНС міста не виявлено.

Замовлено проведення повторних аналізів якості атмосферного повітря на межі СЗЗ КОС у селі Липлянах та на КНС №2 на вулиці Івана Франка, №3 на вулиці Карпенка-Карого (район готельно-ресторанного комплексу “Срібні лелеки”), КНС №5 вулиці Лідавська на предмет відповідності показників ГДК.

Свої пропозиції щодо вирішення питань смороду озвучували й громадські активісти.

Секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт закликав представників громадськості також звертатися до лучан, аби ті інформували міську владу про підозрілі автомобілі, які можуть перевозити нечистоти, про злив нечистот у невстановлених місцях. На його переконання, лише спільними зусиллями ми зможемо вирішити проблему.

За результатами наради дано доручення управлінню охорони здоров’я вести статистичні спостереження та демонструвати динаміку захворювань за зверненнями громадян у амбулаторіях загальної практики сімейної медицини у районах Львівської, Вересневого, ЛПЗ. Вивчити питання впливу смороду на здоров’я людей.

Також КП «Луцькводоканал» має оприлюднити інформацію про перевізників-асенізаторів та їх роботу, а департаменту муніципальної варти – продовжити роботу з виявлення порушників Правил благоустрою міста, які призводять до погіршення стану атмосферного повітря у місті.

Читайте також: Муніципали перевірять, хто відкачує нечистоти з вигрібних ям у каналізацію.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром