Центральний ринок: громадські активісти хочуть змін, а продавці традиційно проти перенесення

10 Вересня 2015, 14:22
2236

У приміщенні наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбулось чергове обговорення долі Центрального ринку.

Дискусія з красномовною назвою «Центральний ринок – приклад неповаги до історичної та культурної спадщини Луцька» мала відкритий формат, тому внести свої пропозиції та взяти участь в обговоренні міг кожен зацікавлений житель міста.

За словами координатора зустрічі Анастасії Шевчик, нинішнє розташування Центрального ринку є прикладом неповаги до лучан. Щоправда для одних це є питанням історичної цінності, для інших – меркантильної.

«Старий ринок – більмо на оці Луцька», – переконана громадська активістка. – Це приклад «радянщини».

Представник КП «Центр туристичної інформації та послуг» Катерина Теслюк зауважила, що вирішення проблеми має вийти на вищий рівень. Вона запропонувала залишити лише частину ринку, та й ту переобладнати – стилізувати в дусі епохи середньовіччя.

За словами громадської активістки Марії Доманської міська рада повинна запропонувати альтернативу ринкові, зважаючи на інтереси кожного.

«Мешканцям навколишніх сіл зручно приїжджати на Старий ринок і реалізовувати свою продукцію», – вважає Марія Доманська.

Зацікавила тема зустрічі і депутата Луцької міської ради Віктора Ящука. Він наголосив, що ринок – це в першу чергу гроші, а тому процес можливої зміни локації базару буде довгим та складним.

«Альтернативою, яку обговорювали політики, було перенесення автомобільного ринку з вулиці Єршова на територію ГПЗ. А стихійний ринок, який там знаходиться, у поєднанні з авторинком, зміг би привабити людей та заохотити їх лояльніше ставитись до зміни локації», – поділився своїми думками депутат.

На жаль, на обговоренні не були присутні зацікавлені у питанні підприємці, тому зустріч не отримала логічного завершення.

Все ж таки кореспондент «Район.Луцьк» не міг залишити поза увагою позицію працівників і покупців Центрального ринку.

Пенсіонер Олексій Отченаш, який майже щодня купує продукти на ринку, вважає, що Старий ринок потрібен у центрі.

«Якщо перенести його за місто, буде поганий доїзд. Думаю, поки що, як є, хай так і буде. Проте тут історична частина міста і базару не повинно бути, але що зробите. Так воно поки що є. Якби дали кращі умови за містом, наприклад в районі ГПЗ, тоді там можна було б зробити ринок, а тут хай би було історичне все. Людям треба умови дати. Не вигнати і пустити людей напризволяще. Люди з того живуть».

Продавець Центрального ринку Олександр Шалайко переконаний, що деяка частина ринку має лишитись, оскільки споконвіку був замок і був ринок біля нього.

«Повинно лишитись щось типу сувенірних виробів. Сувеніри, щось таке, що презентує наше місто. Я згодний, що ринок потребує реконструкції. Погані під’їзди, автостоянки, сміття, що розкидане по дорозі – це все недобре, – каже Олександр Шалайко. – Треба звільнити дорогу, зробити на тій території автостоянку, мотель чи готель. Адже туризм розвивається і в місто часто приїжджають гості».

В свою чергу ринок на вулиці Боженка, який створили як альтернативу існуючому, продавець вважає неперспективним і стверджує, що він не запрацює.

«Принаймні в найближчі 3-5 років. А на Старий ринок хороший заїзд з Горохівської, Ковельської сторони. Та й люди ходять сюди роками», – переконаний продавець.     

Продавчиня Валентина Селезень також не бачить доцільності у перенесенні ринку.

«Якщо його переносити, то постає питання – куди?. Розумієте, переносити на ДПЗ нереально, адже туди ніхто не буде ходити. Люди звикли, їм зручно їхати з ближніх сіл, – ділиться своєю думкою продавець. – Та змінити вигляд треба було б, зробити реконструкцію. Можна, приміром, поставити магазинчик, але щоб була гарантія, що він працюватиме. Має бути укладений договір на багато років, щоб його облаштувати і він запрацював».

Сергій МАТВІЙЧУК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром