У Луцьку міркували, як забезпечити належну медицину, зберегти екологію та зробити місто безпечним

17 Вересня 2015, 12:51
1533

Громадські активісти ГО «Самопоміч» та експерти знову зібралися, аби обговорити стратегічні напрями розвитку Луцька.

Вчора, 16 вересня, активісти обговорювали проблеми медицини, екології та безпеки в місті.

Експертами виступили: виконувач обов’язків головного лікаря Будинку дитини Тетяна Виговська, лікар Волинського обласного госпіталю ветеранів війни Наталія Олянська, доцент кафедри екології СНУ Петро Зінчук, громадська активістка Катерина Шкльода, активіст Самооборони Волині, підприємець Олександр Ніколайчук, екс-міський голова Богдан Шиба.

Головними проблемами медицини, як зауважила доповідачка з цієї теми Мар’яна Сорочук, є відсутність профілактики хвороб та самолікування населення. Потрібно, на думку групи, що працювала з цим напрямом, запровадити бюджетно-страхову медицину та здорове конкурентне середовище (приватні заклади поряд з комунальними), а також заохочувати бізнес до благодійництва в медицині.

Завдання влади – активно пропагувати здоровий спосіб життя та усунути лікарняні каси. Богдан Шиба влучно зауважив, що в нас замість системи охорони здоров’я існує фармакологічний бізнес, адже аптеки – на кожному кроці. На що Олександр Ніколайчук зреагував, що в Японії, де він перебував, немає жодної аптеки, там взагалі невигідно хворіти, бо дуже дороге лікування.

Олександр Плісецький наголосив на ще одній проблемі – відсутності культури донорства: донорів не вистачає і цим ніхто не займається, тому в планах – розробити та впровадити програму підтримки донорства на рівні області і міста.

Розповідаючи про стан екології, доповідач Віктор Мозоль звернув увагу на низьку екологічну свідомість населення, зауважив, що законодавча база недієва щодо її виконання. Необхідно паспортизувати зелені зони, встановити їх межі. У місті є ряд унікальних територій, які, при бажанні, можна перетворити на справжні оазиси, – сказав Віктор Мозоль. Окрім того, варто все ж навести порядок у зборі сміття та навчитись на ньому заробляти.

Петра Зінчука найбільше обурює те, що в нашому місті люди на автомобілях заїжджають в парки, там розкладають багаття, смітять. Парки через це – в катастрофічному стані. Невідомо, чому не реагують відповідні органи та не накладають штрафів, які, на його думку, мають бути дуже великими. Також можна було б як покарання застосовувати громадські роботи, які колись були популярними.

Говорячи про безпеку, Сергій Рижков зазначив, що громадяни, зазвичай, байдужі до такого питання, як безпека в місті. У правоохоронців відсутня оперативність, є низьким рівень виконання судових рішень, спостерігається вибірковість при накладанні штрафів. Дієвим органом, на його думку, є відділ муніципальної дружини, який наділений вагомими повноваженнями, але тут немає системності в роботі. До того ж, у Луцьку високий рівень квартирних крадіжок – але ніхто про це не пише, не говорить, не знає.

Необхідно впровадити систему відеоспостереження, освітлювати вулиці, контролювати продаж алкоголю, звернути увагу на проблему бродячих тварин. На думку Олександра Ніколайчука, насамперед, треба підвищити життєвий рівень людей, дати їм можливість працювати і заробляти гроші, тоді вони будуть свідомими. Свідомі люди не смітитимуть, дбатимуть про своє здоров’я та безпеку, вважає активіст.

Наступного тижня відбудеться підсумкова зустріч за результатами обговорень напрямів розвитку Луцька, куди будуть запрошені всі експерти.






Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром