У бібліотеці «цькували дітей» та «продавали алкоголь»

09 Листопада 2016, 09:07
2004

Учні та студенти «обіграли» проблеми цькування дітей у школі та продажу алкоголю неповнолітнім.

Показати результати своєї діяльності випала нагода під час форуму-театральної зустрічі у вівторок, 8 листопада. Захід провели у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.


Для того, щоб висвітлити проблеми, учасники дійства продемонстрували дві вистави. Суть форум-театру полягає в тому, що перший раз виставу з однією ситуацією показують актори, потім – глядачі можуть замінити акторів та змінити їхню поведінку. Таким способом учасники заходу шукали методи вирішення представлених проблем.

У форум-театрі грали школярі ЗОШ I-III ступенів селища міського типу Олика та студенти Гендерного інтерактивного театру «Дзеркало» Луцького педагогічного коледжу. Модерували міні-вистави Валентина Харковлюк та Ірина Чимерис.

Спостерігали та брали активну участь у дійстві учні Луцької ЗОШ I-III ступенів № 15, студенти Волинського державного училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського, школярі ЗОШ села Садів Луцького району.



Учні ЗОШ I-III ступенів селища міського типу Олика показали міні-виставу «День народження», де продемонстрували проблему цькування дітей у школах.

Школярі змоделювали ситуацію, в якій у двох однокласниць дати днів народження співпали. Одній з них подарували дорогий телефон, який невдовзі зник. Так починають підозрювати іншу іменинницю, очевидно, з бідної сім’ї. Дорогою до класу, вчителька знайшла телефон, але цькування дівчинки не припинились.



Після цього вже глядачі грали ролі та намагались зрозуміти, що відчуває зацькована дитина та як себе поводити у таких ситуаціях.

Експертом у вирішенні проблеми виступила юрист Громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Луцьку Ірина Пилипчук. Вона розповіла, що тут винні батьки, які розпускають плітки, діти, які ображають та вчителька, яка безпідставно може зацькувати дитину.


Наступну міні-виставу «Правила торгівлі совістю» показав Гендерний інтерактивний театр «Дзеркало» Луцького педагогічного коледжу. Тут неповнолітні намагались купити алкоголь у байдужих та небайдужих касирів, вмовити перехожих. Згодом історія розповідала про стосунки директора супермаркету та полісмена.

Дійових осіб було багато, тому всі охочі змогли відчути на собі тягар відповідальності, або безвідповідальності героя. Студенти та глядачі показали абсолютне розмаїття ситуацій та залежність всієї системи від рівня свідомості однієї людини.





Ірина Пилипчук розповіла про відповідальність та заходи, які можуть бути застосовані до правопорушників у всіх показаних ситуаціях.

«Нам було цікаво взятися за таку ідею, адже продаж алкоголю неповнолітнім – це порушення прав людини. Якраз для учнів, підлітків це актуально, а якщо подавати таким методом, то це ще цікавіше», – розповіли студентки Луцького педагогічного коледжу Катерина та Лілія.

З їхніх слів, такі вистави є успішними завдяки праці викладачів Чимерис Ірини Володимирівни та Єрко Галини Іванівни.

«Це не перша наша вистава. Викладачі коледжу допомогли нам досягти такого успіху. Ми хотіли показати різні способи, які допоможуть змінити ситуацію», – стверджують студентки.







Юлія  КАРМАНСЬКА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром