Олександр Ірванець розповів, як писав саркастичну «партійну оду»

16 Вересня 2015, 16:17
2441

Відомий письменник та перекладач Олександр Ірванець презентував у Луцьку нову книжку.

Підскарбій «БУ-БА-БУ» читав лірику та ділився цікавими історіями із збірки вибраних творів «Санітарочка Рая». Зустріч із письменником відбулася сьогодні, 16 вересня, в Інституті філології та журналістики Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, пише Волинський інформаційний портал.

Співорганізатор Мистецького об’єдання «Стендаль» Іванна Антонюк на початку зустрічі розповіла про нове видання та представила письменника. Як модератор, вона побажала публіці гарних вражень та хороших емоцій від презентації.

«Луцьк для мене друге рідне місто. Свого часу я тут жив, тут похований дідусь і тут живе моя тітка. Разом із тим я маю тут море друзів», – зазначив на початку зустрічі Олександр Ірванець.

У підсумковій збірці своїх вічно нових вибраних віршів славнозвісний Ірванець, як завжди, балансує між сатирою і лірикою, час від часу гучно падаючи то в один, то в інший бік. «Санітарочка Рая» вийшла в світ у провідному українському видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Олександр Ірванець розповів, що твори, які увійшли до видання обирав особисто власник видання.

Письменник розповів і про свою перекладацьку діяльність. Так, Олександр Ірванець перекладає з білоруської, польської та російської мов. Загалом друком вийшло дев’ять книг, які він переклав.
Для молодих письменників та поетів Підскарбій дав таку настанову: «Щоб писати – слід читати і щоб писати, слід писати». Саме таким принципом повинен керуватися кожен митець-початківець, впевнений Ірванець.

У творчості письменника є і громадянські твори, які наповнені сатирою та гумором і присвячені наболілим кожному українцеві темам. Так, у зібранні творів письменника є напрацювання, які присвячені дню міліції, грошам та буденним потребам.

«Коли був молодим – зневажав громадянську лірику і вважав її найнижчою сходинкою», – поділився Ірванець.

Також письменник нагадав аудиторії свою саркастичну «партійну оду», присвяченому з’їзду Партії регіонів. Саме в ній Олександр Ірванець висловив свої почуття до правлячого режиму. Вірш закінчується такими рядками: «Поза тобою не можу вже бути, хочу в тебе я влитися членом».

Ірванець, забігаючи на перід, додав, що вже працює над наступним романом. Назва нового твору – «Харків 1938». «В цьому романі описана Українська держава, яка не увійшла до складу СРСР, вона називається УРСР – Українська робітничо-селянська республіка, столиця якої – Харків», – розповів письменник. Орієнтовно книга вийде в світ наступного року.

Книгу «Санітарочка Рая» із авторським автографом підскарбія «БУ-БА-БУ», можна було придбати за 40 гривень.

«Це рівно дві пачки сигарет», – із іронією підкреслив Ірванець.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром