Фекалії на полях і слиз у Стиру: околиці Луцька на межі екокатастрофи

08 Листопада 2016, 13:33
2782

Голова Жидичинської сільської ради Юлія Дащук розповіла, як КП «Луцькводоканал» вивозить фекалії на поля.

Неприємні проблеми жителям сіл Жидичин та Липляни створюють очисні споруди, від яких несе смородом на кілометри. Юлія Дащук стверджує, що у них в селі утворився ароматний «колапс».

«Липляни дихають, не побоюся цього слова, цими неприємними запахами фактично щоденно. Ми неодноразово зверталися і в Луцьку міську раду, і безпосередньо у комунальне підприємство з пропозицією модернізувати  очисні споруди, бо жителі просто задихаються. Відповідь ми отримали, що все відповідає нормам, а модернізація потребує значних коштів. Ніяких дій поки що зроблено не було», - розповідає голова сільради.

Неприємний запах на окраїнах Луцька, а також у ближніх селах вже давно, але в цьому році, як стверджує Юлія Дащук, він по-особливому посилився. Проте, якби ж то був лише запах. Наприкінці літа місцеві рибалки забили на сполох. Вони заявили, що у Стиру масово дохне риба.

Визначення експертів, за словами голови Жидичинської сільської ради, немає.

«Ми хочемо провести незалежну експертизу вод. Я не можу говорити, що це від очисних споруд. У мене немає фактів, які б це підкріплювали. Але до нас надходили звернення мешканців, було більше ста підписів, які казали, що змінилася структура води. Зверталися рибалки і розповідали, що у воді з'явився слиз. Я не можу стверджувати, що це від очисних споруд, але значні викиди води від них є. Я не знаю, наскільки та вода очищена», - каже Юлія Дащук.

А от факти про те, що навколишнє середовище забруднюють відходами, є:

«Ще більшою проблемою є фекалії, які вони потім з тих ям розвозять по території нашої сільської ради. Громадськість це неодноразово фіксувала на фото та відео. А ми потім з наших городів їмо вирощені продукти», - зауважила Юлія Дащук.

До Луцької міської ради ініціювали звернення, аби в бюджеті на 2017 рік заклали кошти для розвитку інфраструктури для Липлян у зв'язку з тими незручностями, які виникли.

«Усі стоки від двохсоттисячного міста ідуть до нас, у Жидичин. Звернення було направлене в Ківерцівську районну адміністрацію, вони теж його підтримали», - підсумувала голова сільради.

Наталка ПОЛІЩУК

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
08 Листопада 2016, 15:59
Щоб відволікти увагу від своєї бездіяльності,Дащук знайшла "крайнього"
08 Листопада 2016, 17:04
Минула влада палець в палець не стукнула ,хотя не один раз жителі зверталися із скаргами на сморід і вивезення фекалій на паї. Гори ілу із фекаліями роками лежали на узбіччі дороги,а пан екс голова Данкевич очі заплющив і ігнорував скарги липлянців. А нинішня голова, Юлія Євгенівна, разом з небайдужими жителями з Липлян добивається про заборону вивезення нечистот на паї, екологічної експертизи довкілля(на даний момент вже не возять фекалій на поля). А прокладена дорога в Липлянах, яку селяни не бачили десятки років, заслуговує найкращої оцінки в її діяльності. Дякуємо В А М шановнна Юліє. У Вас все получиться, ми віримо і підтримуємо ВАС.
08 Листопада 2016, 23:34
Треба задіяти муніципальну поліцію на чолі з Сиротинською і покласти край цьому неподобству !
09 Листопада 2016, 02:49
Як красиво " лизнули" Юлі. Поживемо - побачимо. Завдяки їїї " завзятості" перед виборами від Жидичина відвернулися Рокині,Кягининок( які до речі об'єднуються в потужну громаду).Вона все зробила, щоб не відбулося об'єднання з Луцьком. Захотіла сама "царювати". А час іде. Люди скоро запитають де ж обіцяне ?
09 Листопада 2016, 14:59
Не голова вирішує, а ЛЮДИ! РЕФЕРЕНДУМ " сказав " своє слово і все. А " "лучанинам" нема чого резюмувати. Минулого Данкевичу всеодно не вернути, ще лісом комунальним він тільки не " займався", а майбутньго не передбачити. По два державні акти повидавав на паї, і між людьми зробив ворожнечу Липляни з усіх сторін обгородив могилками, хотя люди з Липлян виступали проти- ось до чого довело його головування. Ганьба,ганьба,ганьба колишній владі!!!!
09 Листопада 2016, 17:49
Лучанин - то стопятсот процентів Данкевич !))) Сам нічого не зробив крім шкоди, а тепер пише писака!)
09 Листопада 2016, 18:00
Дай Боже кожному селу таку голову ради!!!!!!!!!!!!! Дороги робить, дитячі майданчики робить, освітлення по всіх селах ради зробила, стару гвардію вигнала, громадські слухання проводить, сайт ради і присутність у соціальних мережах є, що свідчить про її відкритість і демократичність. Плюс витримує цькування того бидла, яке живе навколо неї і їй заздрить. РЕАЛЬНО робить, от одне лиш викликає жаль. Кажуть, що вона подивилась на ту всю місцеву мразь і не збирається балотуватись на новий термін.... Юля, простіть, о так звертаюсь, БУДЬТЕ З НАМИ ДАЛІ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Бидло воно і лишиться бидлом, але ж є люди, які реально бачать те, що ВИ робите....
09 Листопада 2016, 18:02
.доречі, ЛУЧАНИНУ.... Наша голова дуже товаришує з головою МАЯКІВ. І вони солідарні у своїй діяльності
09 Листопада 2016, 19:40
Дуже легко ганити чиюсь роботу! Покажіть, що було зроблено до Юлі, і в порівнянні говоріть про те, що зробила вона. Як на мене, то вона за неповний рік зробила більше, ніж дехто за двадцять. З Жидичанином сусідом повністю солідарна: бидло - це назавжди. Отож, одні роблять та мовчать, а било сидить, тихо сере і голосно пащекує!
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром