Ігор Лапін: Шпигунські ігри чи прелюдія до зустрічі Лукашенко – Зеленський

27 Червня 2019, 18:10
2239

Ще не минуло й 100 днів з моменту вступу Володимира Зеленськогов посаду, але вже зараз зрозуміло, що список проблем, з якими він зіткнувся і про рішення яких звітуватиме перед народом, не перестає зростати. Це і питання енергетичної безпеки, і війна на Донбасі, і боротьба з корупцією, і питання порятунку наших громадян, що утримуються в тюрмах інших держав.

Про це народний депутат Ігор Лапін зазначив в своєму блозі, – пише ВАР.

«До речі, днями останнє питання істотно актуалізувалося. І воно було актуалізоване не особисто Зеленським чи загалом українською стороною. Це питання порушила Білорусь вустами заступника генерального прокурора республіки О. Стука», – написав політик додавши посилання на детальнішу інформацію про це.

«Для тих, хто думає, що наші громадяни є заручниками лише російських застінків, нагадаємо, що 25 жовтня 2017 року в Мінську був затриманий кореспондент «Українського радіо» Павло Шаройко. Йому пред’явили звинувачення у шпигунстві і пізніше винесли вирок – 8 років позбавлення волі. ЗМІ писали раніше і продовжують писати зараз, що затримання Шаройка було виконано на замовлення російської ФСБ руками білоруського КДБ, і що ключову роль в цій справі відіграв російський агент-підстава – білоруський журналіст Василь Семашко», – пояснив він.

Ігор Лапін зазначив, що на даний момент показовим є той факт, що білоруська сторона ініціативно, відкинувши старі звинувачення й образи, на високому державному рівні заявила, що рішення про помилування Павла Шаройка перебуває на стадії розгляду і буде ухвалене при настанні певних умов.

«Природно, що заступник генпрокурора Білорусі не став детально пояснювати журналістам, про які умови йдеться. Та й взагалі, цієї проблеми Стук торкнувся не для ЗМІ, а для українського державного керівництва. Фактично це дипломатичний крок назустріч та демонстрація незалежності рішень Мінська в сфері зовнішньої політики від волі Москви. Це сигнал про готовність розвивати українсько-білоруські відносини і почати цей розвиток з того, щоб закрити існуючі проблемні питання», – вказав народний обранець.

Лапін переконаний, що наступний крок за Україною. А вірніше – за командою Зеленського, яка або вже займається підготовкою його зустрічі з президентом Білорусі О. Лукашенко, або скоро цим питанням займеться. Адже візит до Мінська команда Володимира Олександровича анонсувала давно. А Лукашенко, у властивій йому «простій» манері, заявляв, що він, хоч і не знайомий особисто з Зеленським, але відкритий до діалогу і готовий будувати з ним конструктивні відносини.

«Будемо сподіватися, що політики зможуть розібратися в сигналах, що посилають держави одна одній, і що Павло Шаройко – заручник цих політичних ігор – незабаром опиниться на волі», – підсумував нардеп.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024