Оголосили конкурс на здобуття Літературної премії імені Івана Корсака

24 Червня 2019, 17:17
1418

Автор найкращого історичного твору українською мовою отримає премію 50 тисяч гривень.

Роботи на здобуття літературної премії імені Івана Корсака приймають до 25 серпня. Нагороджують переможця 15 вересня у день народження Івана Корсака у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків (Луцьк).

«Премія створена для підтримки тих авторів, які пишуть про історію України, пишуть «по-кассандрівськи» пророчо, виховують патріотизм, працелюбство, любов, які стимулюють мислення, формують високі ідеали та справжні цінності. Для тих авторів, карколомні сюжети яких навіюють свіжі ідеї, руйнують ортодоксальні суспільні обмеження, дозволяють вийти за межі, компенсуючи життєві негаразди, та дають емоційний досвід, що нівелює монотонність буденності. Для тих, чиє письмо забезпечує можливість насолоджуватися чудернацько-дивовижними описами природи, формує художні смаки, пробуджує глибинні поклади творчого духу, надихає на розвиток та викликає бажання змінювати світ на краще у відповідності до законів краси, гармонії та добра», – написав на свої сторінці у Facebook Віктор Корсак, засновник премії. 

Заявки, що містять лист-подання на ім’я голови журі, відгуки у пресі й літературних сайтах та книжки (або періодика) у трьох примірниках, надсилати поштою за адресою: 01054, м. Київ, вул. Ярославів Вал 21-Є, офіс 57 із зазначенням «На здобуття літературної премії ім. І. Корсака». Електронні версії журі не розглядає. До конкурсу на здобуття премії не приймають творів, які видані менше, ніж за 3 роки до подачі на премію, були відзначені іншими преміями. 

Довідково. Премію заснувала родина Івана Корсака та видавництво «Ярославів Вал» 2018 року на пошанування пам’яті батька та популяризації в Україні літератури історичної тематики й заохочення авторів тих творів, які стали яскравими художніми здобутками, Переможцю конкурсу присвоюють звання «Лауреат літературної премії імені Івана Корсака» із врученням Диплома та грошової винагороди в сумі 50 тисяч гривень. Премія одному авторові присуджується тільки один раз. Першим Лауреатом премії імені Івана Корсака став Петро Кралюк.

Підстави для номінації на здобуття премії:

1) Твір обов’язково має бути присвячений саме історії України.

2) Твір повинен бути написаний на високому художньому рівні і мати позитивні відгуки в пресі й добрий читацький розголос.

3) Твір має бути написаний українською мовою.

4) До конкурсу на здобуття премії не приймаються твори, відзначені іншими преміями.

5) Твір, номінований на премію, має бути опублікований не пізніше ніж за три роки до подачі його на конкурс для здобуття премії.

6) До конкурсу приймаються книжкові видання й твори, опубліковані в періодиці. Електронні варіанти текстів журі не розглядає.

7) Кожен член журі голосує тільки за один твір.

8) Премія вважається присудженою, якщо за неї проголосувало більше половини присутніх членів журі.

9) Якщо жоден із номінантів не набрав зазначеної кількості голосів, то журі голосує повторно, лишивши у списку двох претендентів, які набрали найбільше голосів і визначає лауреата.

10) Визначення лауреата відбувається шляхом таємного голосування.

11) Засідання вважається чинним, якщо на ньому присутні не менше 2/3 від її складу, а саме – 7 осіб.

12) Якщо журі дійде висновку, що справді яскравого твору не з’явилося, премія може не присуджуватися.

Право номінації на здобуття премії:

1) Твори історичного жанру (романи й повісті) висувають на здобуття премії обласні відділення Національної спілки письменників України і її правління, а також ВО «Просвіта».

2) Право номінувати твори на здобуття премії мають також члени журі.

Терміни висунення кандидатів на здобуття премії і її присудження:

1) Висунення творів на здобуття премії оголошується в ЗМІ з 1 червня і завершується 25 серпня.

2) Повідомлення про лауреата подається в ЗМІ до кінця серпня.

3) Премія присуджується тільки один раз.

4) Члени журі не можуть номінуватися на здобуття премії.

5) Вручення премії відбувається до дня народження письменника 15 вересня щорічно.

6) Вручення премії відбувається в урочистій обстановці у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків (м.Луцьк) за участі громадськості та ЗМІ.

7) Лауреат одержує диплом, медаль, а також грошову винагороду 50 тисяч гривень.

Журі Літературної премії імені Івана Корсака очолює відомий літературознавець і директор видавництва «Ярославів Вал» Михайло Слабошпицький, його заступник – прозаїк і головний редактор часопису «Кур’єр Кривбасу» Григорій Гусейнов, до журі входять інші знані експерти у даній галузі літератури, а також син Віктор Корсак, секретар премії – Павло Щириця. Журі не рецензує та не повертає номіновані книжки, а також – не коментує та не розголошує деталі рейтингового голосування.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024