«Ідея» Зе про заміну «Роттердам плюс» на «Роттердам мінус» – не нова

23 Червня 2019, 11:27
Ігор Лапін 2201
Ігор Лапін

Народний депутат Ігор Лапін ще в влітку 2018 року заявив про переформатування «Роттердам плюс» в «Роттердам мінус».

Про це нардеп пише на своїй сторінці у мережі Facebook. 

В липні 2018 року разом з іншими народними депутатами Ігор Лапін подав відповідний законопроект для зниження вартості електроенергії для населення за рахунок понижаючого коефіцієнта при розрахунку вартості електрики при наявності «Роттердам+».

А в червні цього року президент Володимир Зеленський заявив про необхідність створення замість «Роттердам+» на «Роттердам-» – стверджує сам придумав.

Так, в депутатському проекті Закону від 13.07.2018 р. №8626 «про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо здешевлення електричної енергії» розписана формула як здешевить електроенергію для населення за рахунок низької якості вугілля з понижуючим коефіцієнтом.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що у  даному законопроекті пропонується зберегти формульний підхід, але формулу «Роттердам+” змінити на формулу «0,9 * Роттердам». Таким чином буде вивільнено понад 15 млрд грн на рік, що дасть можливість знизити ціну електричної енергії та направити відповідні кошти для потреб розвитку енергетичної галузі.

Оскільки у Роттердамі формується індекс вугілля із вмістом сірки менше 1%, а в Україні спалюється вугілля із вмістом сірки майже 2%, то пропонується врахування різниці у якості за допомогою понижуючого коефіцієнта 0,9.А в червня 2019 року Зеленський, під час зустрічі з представниками бізнесу заявив, що в Україні необхідно захистити конкуренцію й обмежити вплив монополій, особливо в енергетиці.

«Енергетика дуже монополізована. Звичайно, варто почати з перетворення «Роттердам плюс» на «Роттердам мінус». Це якраз той випадок, коли заміна плюс на мінус дає Україні плюс», – повідомив він.

Ідея про здешевлення електроенергії для населення зміною «Роттердам+» на «Роттердам/» не нова і точно не ідея президента Володимира Зеленського і його команди. Це більше плагіат вже готових і обгрунтованих думок.

Читайте також: По округу № 20 від «Слуги народу» балотуватиметься голова фракції «УКРОП».


 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024