Чим займаються і як працюють луцькі копи

05 Листопада 2016, 13:41
2420

Задля уникнення непорозумінь полісмени інформують містян щодо компетенції та підпорядкування Патрульної поліції міста Луцька.

 

Підпорядкування Патрульної поліції

Існує Управління патрульної поліції у місті Луцьку (або Патрульна поліція Луцька) та Головне управління Національної поліції у Волинській області (яке в свою чергу складається з різноманітних структурних підрозділів).

Патрульна поліція Луцька (ПП) не підпорядкована ГУ Нацполіції. ПП підпорядкована Департаменту патрульної поліції у Києві. Тому Патрульна поліція має свою окрему прес-службу, яка називається – прес-служба Патрульної поліції Луцька.

Разом з тим, і Патрульна поліція Луцька, і Головне управління Нацполіції в області тісно співпрацюють між собою.

Як виклик зі 102 потрапляє до патрульних

Якщо людина телефонує на службу 102, дзвінок потрапляє до диспетчерів ГУ НП (на вулиці Винниченка), далі диспетчер, поспілкувавшись з заявником, приймає рішення, кого направляти на виклик (патрульні, слідчі, ДСНС і т.д.).

До прикладу, за жовтень з понад 3 тисяч викликів на 102 патрульні опрацювали 1 139. Тобто не всі виклики на 102 потрапляють Патрульній поліції, і це важливо розуміти.

Чим займається Патрульна поліція

Компетенція Патрульної поліції:

-   Охорона публічної безпеки,

-   Адміністративні правопорушення згідно з КУпАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення) (конфлікти, хуліганство, сімейні сварки…),

-   Ситуація на дорогах, порушення ПДР та ДТП без потерпілих.

Патрульна поліція затримує водіїв, що порушують ПДР, їздять у стані сп’яніння чи без належних документів.

ПП затримує порушників громадського спокою, тих, хто палить чи вживає алкоголь в громадських місцях, тих, хто з’являється п’яним на людях.

ПП вгамовує учасників сімейних чи сусідських сварок.

ПП оформляє ДТП без потерпілих, якщо в цьому є потреба (тобто якщо не розходяться самостійно – по європротоколу чи в інший спосіб).

ПП попереджує чи штрафує пішоходів, які переходять дорогу у невстановлених місцях.

Загалом, патрульна поліція патрулює – тобто їздить і ходить по місту та слідкує, щоб скрізь був порядок.

Чим не займається Патрульна поліція?

Крадіжки, підпали, шахрайства, потерпілі, постраждалі, летальні випадки – це не компетенція Патрульної поліції. Це кримінал. Цим займаються інші структурні підрозділи Національної поліції.

Якщо стається ДТП, на місце приїжджають патрульні поліцейські. Якщо потерпілих немає – вони оформлюють ДТП. Якщо ж в цій ДТП постраждали люди, викликається слідчо-оперативна група з ГУ НП. Адже в такому випадку вже потрібно проводити розслідування. А патрульні цим не займаються. Точно так само і щодо крадіжок, грабежів, підпалів і т.д.

Патрульна поліція не розслідує справ, не кваліфікує злочинів і тілесних ушкоджень, не відкриває кримінальних проваджень, не зобов’язана знати, яке покарання нестиме винуватець ДТП, що збив дитину, не володіє інформацією, чи спіймали квартирних крадіїв і так далі. Бо це не компетенція патрульних.




 

Коментарі
06 Листопада 2016, 13:54
Гівно своє возять у пріусах
06 Листопада 2016, 23:22
Щось на зразок народної дружини за часів СРСР, такіж нікчеми.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024