У Луцьку закладають асфальтом старовинну бруківку

22 Червня 2019, 11:10
3645

У Луцьку почали закладати асфальтом шашку Терлінського, якою вмощені 200 метрів вулиці Паркової.

Робітник фірми підрядника Олександр прізвища не називає, розповів таке: виявили плитку у вівторок 19 червня, коли почали знімати старий асфальт, – йдеться у сюжеті Суспільного

Ігор Гобчанський, лучанин:

«Всі люди в шоці від цього. Якщо можна було цей шар нормально зрізати і поставити. Відновити. Ця ж бруківка скільки вже пролежала? 50-80-100 років? слів немає одні емоції».

У департамент ЖКГ Луцької міськради повідомили про знахідку, після того, як очистили від бетонно-асфальтового покриття всю дорогу.

Олександр, робітник:

«Проливається емульсія дорожня і тоді ложиться  нижній слой крупнозернистий асфальт. – тобто сьогодні вкладатиметься асфальт? – так. Сьогодні вкладається нижній слой, а вже на наступному тижні – буде верхній слой.»

20 червня створили комісію у складі представників Луцької міської ради, проектної організації і генпідрядника. Дорогу обстежили і на засіданні вирішили не реставрувати шашку Терлінського, розповів Суспільному Петро Троневич, начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міськради.

Коментувати таке рішення начальник відділу інженерно-транспортної  інфраструктури департаменту ЖКГ Луцької міськради Володимир Козел – відмовився.

Нагадаємо, у квітні цього року під час капітального ремонту вулиці Пушкіна, яка також вмощена «Терлінкою», ці плити вирішили реставрувати. Їх демонтували, очистили і повернули на своє місце. Витратили на це з міського бюджету більше мільйона гривень. Робітники завершують вмощувати відновлені плити на останніх кількох метрах дороги.

1

Чому так не зробили на вулиці Парковій, розповів начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Петро Троневич.

Петро Троневич, начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міськради:

«Це був би зупинений рух по цій вулиці на дуже тривалий період, це були б значні кошти і головне, що ефективність від цього була б низькою:  коефіцієнт щеплення шашки Терлінського дуже низький, а вулиця має великий повздовжній ухил. Якщо залишити цю шашку для використання, то це створить додаткові загрози у безпеці дорожнього руху».

Петро Троневич каже: шашки «Терлінського» на Парковій вимостили ймовірніше на початку 50-х років минулого століття. Під шаром асфальту вони збереглися ідеально. В небагатьох місцях їх пошкодили, знімаючи асфальт зверху та прокладаючи комунікації. За словами Троневича, у департаменті ЖКГ про те, що дорога вмощена «терлінкою» не знали. Він каже: асфальт забезпечить надійне збереження унікальної плитки до наступного ремонту. Тоді розглядатимуть можливість перенесення шашок в інше місце.

 

Коментарі
22 Червня 2019, 14:36
Тому що там не живуть батьки Палиці як на Пушкіна
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром