Промисловий безвіз, Революція Гідності та здобутки України: про що у Луцьку говорила віце-прем'єр-міністерка

22 Червня 2019, 10:25
Голова Луцької РДА Тарас Яковлев та Іванна Климпуш-Цицнадзе 2069
Голова Луцької РДА Тарас Яковлев та Іванна Климпуш-Цицнадзе

У Луцьк з робочим візитом приїхала віце-прем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Прес-брифінг посадовиці відбувся 21 червня.

Як зазначила віце-прем’єр-міністерка, у суспільства немає розуміння, яким чином завдання європейської інтеграції перекладається на кожну людину. За її словами, минулого року влада виділила кошти на те, аби Держкомтелерадіо почало працювати над інформаційними кампаніями щодо цього процесу. 

«Цьогоріч, на жаль, Держкомтеленрадіо знаходиться під пресом судових позовів тих, хто активно демпінгував в цінах. Тому поки судові позови не будуть вирішені, до того часу кампанії не розпочнуться», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Посадовиця розповіла, що на кампанію щодо приєднання до НАТО та ЄС виділили 20 мільйонів гривень.

«Вважаю, що цього недостатньо, але якщо їх якісно та ефективно використано, то це збільшить розуміння того, що таке НАТО, зруйнуються міфи стосовно НАТО й ЄС і про конкретні ініціативи в різних галузях. Для когось євроінтеграція є роботою, а для мене – покликанням. Безпековими питаннями займаюся 20 років, тому легше робити в те,в що віриш. На Волині люди підтверджують мій давній аргумент, що українці є європейцями, ми культурно й історично належимо до Європи, нам треба ще зробити домашню роботу для того, щоб формально повернутися в європейський дім. Протягом всього часу нам вдалося так, щоб бути присутніми не як об’єкти, а як суб’єкти в діалозі з ЄС», — зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Також чиновниця висловила сподівання, що нове скликання Верховної Ради не зрадить жертв Революції Гідності і того вибору, який українці зробили у 2014 році.

«Сподіваюся, ми не повернемося до бульбашкової позаблоковості», — додала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Віце-прем’єр-міністерка зауважила, що в угоді про асоціацію з ЄС зафіксовані пріоритети на енергетиці, цифровому ринку, митному співробітництві та сектору свободи юстиції безпеки, проте у програмі «Слуги народу» не передбачено саме цих напрямків.

«Ми чекаємо, щоб президент Зеленський підписав додаток до угоди. Це буде реально дорожньою картою, коли Україна та Євросоюз розширять спільні зобов’язання щодо інтеграції України в ринки ЄС не на папері», — додала посадовиця.

Також вона зазначила, що на Волині розуміють, що важливо налагодити питання митної прозорості. Іванна Климпуш-Цинцадзе навела приклад промислового безвізу, завдяки якому підприємцям не потрібно отримувати додаткові сертифікати для товарів. До слова, чиновниця вважає: аби зменшити трудову міграцію українців, підприємцям потрібно піднімати зарплати своїм робітникам та пропонувати серйозний соціальний пакет.

«Не всі раді, що ми відриваємося від РФ. Переорієнтація з невимогливого експорту ринків РФ на Євросоюз стимулює ріст зарплат і відповідне ставлення до працівників», — сказала віце-прем’єр-міністерка. 

Коментарі
22 Червня 2019, 15:05
Агітувати за Порошенка приїздила!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром