У Луцьку під час ремонту знайшли унікальну стару бруківку

20 Червня 2019, 10:10
3820

У Луцьку під час ремонту дороги на вулиці Парковій виявили «трилінку».

Про це пишуть на сторінці Збережемо древній Лучеськ у мережі Facebook.

«Ідеально укладена трилінка на Парковій знову побачила світ (але не надовго, скоро знову закатають в асфальт), – йдеться у повідомленні.

Варто нагадати, що трилінка в другій половині тридцятих років стала основним видом мощення доріг у Луцьку, – пишуть «Хроніки Любарта».

У 1933 році варшавський інженер Владислав Трилінський отримав патент на виготовлення шестикутних та квадратних кам’яно-бетонних плиток для замощення вулиць.

Ідея була досить цікава: зробити суміш бетонного розчину і ламаного каменю, сформовану у квадратні чи шестикутні плитки. Причому, як ішлося в патенті, перевагу слід надати саме шестикутникам, оскільки вони краще витримують навантаження. Окрім підготовки міцної піщаної основи, технологія кладки передбачала обмазування бічних боків кожної плитки смолою і щільне укладання одна до одної. Метод давав дуже добру витривалість, яка пережила багато десятків років.

Це був справжній прорив у брукуванні вулиць. По-перше, ці плити дуже добре себе зарекомендували з технічного боку, а по-друге, шестикутна кладка була досить гарною і вносила колорит у забудову вулиць. Дуже багато міст Польщі стали використовувати цю бруківку, яку в народі згодом стали називати «трилінкою». Підрахували, що за перші 5 років після отримання патенту в Польщі виготовили 10 мільйонів плиток. Використовуючи трилінки, треба було платити ліцензійний збір за квадратне мощення поверхні. 

Читайте також: Омелянівські ставки перетворять на туристичну мекку.


 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024