Про проблеми з алкоголем на передовій розповів луцький боєць

15 Вересня 2015, 16:37
2984

У місті  відбувся круглий стіл «Профілактика алкоголізму та допомога алкозалежним».

Організували захід, що відбувся сьогодні, 15 вересня, Волинський обласний центр здоров’я та Волинське православне братство тверезості.

Юрій Букія, боєць колишньої 51-ї ОМБР, розповів, що у першу після мобілізації ніч було виявлено 30 епілептиків, а на полігоні в Рівному постійно відбувались гулянки. На передовій для любителів випити проводили профілактичні заходи, часом застосовували рукоприкладство. Щоправда, такі заходи є незначними, а командування не бореться з цією проблемою належним чином.

Боєць висловив обурення тим, що мобілізованим не надається належна допомога. Спеціалісти спілкуються лише з тими, хто звернувся у медзаклади по допомогу. А люди з військових комісаріатів, за словами Юрія Букії, мають стежити за демобілізованими, адже вони частіше здатні вчиняти випадки насильства у своїх родинах.

Алкоголізм став молодшати, а більшість пацієнтів – молоді люди віком 23–29 років. Про це  заявила завідувач відділення № 1 обласного наркологічного диспансеру Людмила Пащук.

«Молодь гине і не має моральних, матеріальних та соціологічних ресурсів, щоб викарабкатися з проблеми», – зауважила  Людмила Пащук.

Також вона акцентувала увагу на тому, що в установі діє три стаціонари на 75 ліжок. На думку лікаря, людині варто розповісти про її хворобу, щоб вона відчувала відповідальність за себе і докладала більше зусиль для реабілітації.

Голова Братства тверезості протоієрей Степан Ярема розповів, що його товариство активно працює над вирішенням проблеми алкоголізму, бере участь у профілактичних заходах та шукає шляхи співпраці з місцевими органами влади. За його словами, трапляється й таке, коли ті, хто просить зцілення у Бога, позбавляються алкогольної залежності без втручання лікарів.

Отець Олександр розповів про вихованців духовної семінарії. За його словами, майбутні служителі церкви активно залучаються до проведення різних акцій, ідея яких – пропагування духовності та активного способу життя. Хоч Біблія й не забороняє алкоголь повністю, в семінарії діють суворі правила щодо цього. Так, при виявленні того, хто дозволив собі спокуситись на алкогольний напій, виганяють з закладу.

Лікар-психотерапевт Юрій Кравчук зауважив, що у Волинській обласній психіатричній лікарні № 1 знаходиться перепрофільоване відділення для воїнів АТО. За його словами, більшість пацієнтів відділення страждають на посттравматичний синдром та великий відсоток алкоголізації. Воїни АТО є членами нашого суспільства, а в суспільстві поширений стереотип, що ганебно звертатися по медичну допомогу.  зі слів Юрія Кравчука, у всіх бійців, як правило, є тривоги та розлади сну.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром