Брище: мешканці погрожують застосувати силові методи, якщо завод продовжать будувати

03 Листопада 2016, 14:18
1902

Мешканці села Брище та сусідніх населених пунктів вимагають від влади розірвати договір оренди з забудовником, що зводить у селі сміттєпереробний завод зі спалювальною піччю.

Свої вимоги громадяни оголосили на пленарному засіданні сесії Луцької районної ради у середу, 2 листопада.

Нагадаємо,  що жителі навколишніх сіл, що поблизу Брищенського сміттєзвалища, бунтують проти будівництва заводу з переробки відходів та печі для спалювання сміття.

Проте голова Луцької районної державної адміністрації Ігор Ярмольський стверджує,  що зробити це не просто. Він нагадав,  що коли київська фірма виграла тендер на будництво заводу, підписали договір оренди на 49 років. Тоді фірма одразу ж сплатила Рокинівські селищній раді всю суму по договору, яка була передбачена.

Наразі, говорить посадовець підстав для розірвання договору немає. Це можна зробити тільки у судовому порядку. Проте фірма може подати до суду та вимагати повернути гроші, які вона заплатила селищній раді та витратила на підготовку проекту та інші підготовчі роботи.  Крім того, вона матиме право вимагати відшкодування упущеної вигоди.

«Хто буде повертати 1,5-2 мільйони прямих витрат і хто буде повертати цій фірмі втрачену вигоду?  Нам не вистачить на це районного бюджету», – заявив Ігор Ярмольський.  

Та зауважив,  що перед там,  як приймати будь-яке рішення варто вивчити усі документи та порадитися з фахівцями.  Найближчим часом фірма має передати зі столиці копії усіх необхідних документів.Тоді спеціалісти зможуть оцінити реальний стан ситуації.

«Будуть земельники, буде архітектор, буде екологічна інспекція та держархбудконтроль. Можемо повноцінно говорити тільки тоді, коли нам нададуть копії всіх документів – робочий проект,  комплексна експертиза і так далі», – запевнив чиновник.

Проте мешканці наголошують – якщо до 11 листопада рішення у райадміністрації не знайдеться, вони перейдуть до більш кардинальних дій.

Зокрема, селяни перекриють дорогу, а представники ГО «Цивільний корпус «Азов» мають намір застосувати силові методи.

«Складається враження, що цю проблему хочуть замовчати. Територію огородили, хочуть собі там щось побудувати, а потім приватизувати під нею землю. Так от, дозвольте заявити від «Цивільного корпусу «Азов»: якщо питання буде замовчуватися і не вирішуватися у найближчій перспективі, то ми будемо готові знести цю забудову іншими способами. У нашої організації є такий досвід – можете подивитися, як «Азов» боровся з незаконними забудовами наприклад на Святошино, або на Героїв Дніпра в Києві». – заявив представник «Азову». 

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​ 

Коментарі
03 Листопада 2016, 17:28
так і пишіть шо погрожує Азов а то мешканці мешканці
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром