Як у луцькому костелі святкували Перше причастя

18 Червня 2019, 18:11
7204

Дівчатка в білих сукнях та віночках, хлопчики в костюмах, ошатно одягнені батьки, храм прикрашений квітами – в луцькому костелі святкували визначну в житті кожного католика подію, Перше причастя.

Про це пише Monitor Wołyński.

У кафедральному соборі Святих Апостолів Петра і Павла відбулося свято: восьмеро дітей із луцької парафії вперше у своєму житті прийняли причастя. Перед месою віряни зібралися біля входу у храм. Після того, як їх привітав парох, отець-канонік Павло Хом’як, батьки благословили своїх дітей і разом із ними в процесії пішли до вівтаря. Діти та батьки брали активну участь в особливій для них літургії: читали читання в Літургії слова, виконували псалми і відповідні молитви, несли дари в євхаристійній процесії. Найважливішим і найурочистішим моментом богослужіння було прийняття Ісуса Христа у причасті.

У проповіді отець Павло говорив про те, наскільки важливе християнське виховання в сім’ї і для самих дітей, і для суспільства в цілому.

«Виховувати дітей у вірі – обов’язок батьків, якого не може виконати жодна інша інституція. І виховувати треба не так словом, як власним прикладом», – сказав парох.

Після меси діти подякували батькам, а також сестрі Оксані Щіпанській, монахині Згромадження сестер Святої Терези від Дитяти Ісуса, яка готувала їх до причастя. Закінчилося святкування солодким столом для винуватців торжества.

Згідно з канонами Римо-католицької церкви, прийняти причастя може охрещена і відповідно підготовлена особа, тому дітей допускають до повної участі в літургії тільки тоді, коли вони досягнуть свідомого віку. В Україні це традиційно 8–10 років. Перед тим, як прийняти причастя вперше, діти проходять річний навчальний курс, на якому вивчають молитви, літургію, основи католицького віровчення. Потім вони здають іспити. Екзамен потрібен не для того, аби поставити оцінку, а щоби визначити, чи дитина готова прийняти Христа. Лише здавши іспити, діти можуть приступити до сповіді і після неї прийняти причастя.







Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024