Луцькі діти з особливими потребами потребують кращої освіти

15 Вересня 2015, 14:18
1911

Місцева освітянка Вікторія Колодяжна переконана, що в обласному центрі потрібно приділяти більше уваги інклюзивній освіті.

Жінка вже не перший рік займається громадською діяльністю та у вільний від викладацької роботи час працює у ВОГО «Батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку».

«Статистика, на жаль, констатує, що кількість дітей з особливими потребами з кожним роком зростає. І саме те, наскільки здатне суспільство вирішувати проблеми їхнього розвитку та соціалізації вказує на його зрілість. Я знаю, та і ви самі можете це бачити, що наше місто мало пристосоване для життя людини з особливими потребами. Це необхідно змінювати», – говорить Вікторія Колодяжна.

З власного досвіду викладачка знає, які сьогодні проблеми має міська освіта.

«На кожному рівні: дошкільна, шкільна, вища освіта, - є невирішені завдання, для розв’язання яких потрібні невідкладні зміни. Так, дошкільна освіта потребує в першу чергу фінансової підтримки з боку влади. Сьогодні ми маємо проблему, коли значна частина дошкільнят не відвідує садочки, бо не вистачає місць. Разом з тим, існує проблема перевантаження груп. При нормі двадцять дошкільнят у групі є тридцять і навіть більше діток», – розповідає про проблему Вікторія Колодяжна.

На її думку, вирішення проблеми існує: потрібно повернути приміщення дитсадків, які в кризові 90-ті роки були передані для використання як державним, так і приватним структурам.

«Сучасні процеси децентралізації спрямовані на те, щоб більше коштів залишалось на місцях. Враховуючи те, що дошкільна освіта фінансується з місцевого бюджету, саме децентралізація дасть можливість вкладати більше коштів у дошкільну і шкільну освіту, –вважає Вікторія Колодяжна. – Також не можна забувати про матеріальне забезпечення працівників освітніх закладів, адже реалії такі, що кожна копійка на рахунку. І це лише вершина айсберга».

Коментарі
15 Вересня 2015, 19:05
Тільки людина з великим серцем і чистою душою може на громадських засадах допомагати хворим діткам! Нехай Господь провадить її на творіння добра на благо нашого міста!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром