Полігон у селі Брище може значно подорожчати для лучан

03 Листопада 2016, 09:40
2767

Луцька районна рада має намір збільшити орендну плату за земельні ділянки у селі Брище.

Про це йшлося на пленарному засіданні сесії Луцької районної ради у середу, 3 листопада.

Голова районної ради Валентин Приходько розповів, що на території інших міст та районів України розмір плати за оренду земельних ділянок, які використовуються для обслуговування полігонів по збереженню та похованню твердих побутових відходів, значно вищий, ніж у Луцька. Крім того, мешканці села Брище скаржаться на незаконний видобуток кольорових металів на законсервованому сміттєзвалищі.

Відтак, голові районної державної адміністрації Ігорю Ярмольському доручили при укладанні додаткових умов до договорів про оренду, збільшити розмір орендної плати з 3 до 12 % від нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Також Ярмольського просять звернутися до Луцького міського голови Миколи Романюка щодо вирішення питання по забезпеченню охорони території законсервованого сміттєзвалища у селі Брище.

Натомість перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев пояснює, що наразі орендна плата і справді є не надто високою, проте варто пам’ятати, що полігоном користується не тільки Луцьк, а й районні громади. Крім того, Луцькрада постійно надає різноманітні субвенції Рокинівській селищній раді.

«Риторичне питання – чи є у Луцькому районі, окрім Торчина, який себе забезпечує, свій полігон? Звичайно, що немає. Питання – куди своє сміття вивозить більшість представників територіальної громади Луцького району? Очевидно, на той же полігон, на сміттєзвалище в нещасне село Брище. Говорити, що це питання одного Луцька – неправильно. Стосовно відсоткової ставки по оренді. Ви абсолютно праві – земельний кодекс дозволяє визначити цю орендну плату від 3 до 12 % . Я прекрасно розумію і погоджуюся, що її треба переглядати, і якщо в процесі переговорів ми дійдемо до висновку, що це буде 12 відсотків, то такий договір директор ЖКГ і підпише», – розповів Тарас Яковлев.

Проте перший заступник зауважив, що коли вартість оренди стане більшою, то селу не варто сподіватися на субвенції.

«Тільки в цьому році з Луцької ради перенаправили 780 тисяч гривень субвенцій. Треба розуміти, що у нас також є межі щодо використання коштів на сміттєзвалище і ми їх не зможемо збільшувати. Збільшимо суму орендної плати – даруйте, панове, однак не будемо тоді говорити про субвенції», – зазначив заступник мера.

Крім того він наголосив, що останнє розширення полігону вартувало місту 17 мільйонів гривень. І жодного разу міська рада не зверталася про співфінансуваня.

Депутати ухвалили проект, проте додали пункт про створення комісії з числа депутатів міської та районної рад, аби спільно вирішити питання щодо підняття орендної плати.

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром