«Зробіть собі сміттєзвалище біля міської ради, а головним по прийому сміття поставте Григоренка», – голова райадміністрації Ігор Ярмольський

03 Листопада 2016, 10:00
2049

Луцька районна рада вважає, що рішення міськради щодо дитячих садків та міських маршруток суперечать партнерським відносинам між містом та районом.

Відповідне звернення до Луцької міської ради прийняли на пленарному засіданні Луцької районної ради у середу, 2 листопада.

Голова районної ради Валентин Приходько нагадав, що у лютому Луцька міська рада прийняла рішення про звернення до сільських та селищних рад щодо відшкодування коштів на утримання вихованців ДНЗ, які не є жителями Луцька. Таке прохання аргументували недостатністю коштів міського бюджету на фінансування та утримання дошкільних навчальних закладів, а також  нестачею місць в садочках для задоволення потреб жителів обласного центру.

Проте голова райради вважає, що таке рішення суперечить українським законам.

«Усім нам відомо, що згідно з Конституцією України держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної освіти у державних комунальних навчальних закладах. А діючим законодавством не визначено, що надання дошкільної освіти здійснюється лише за місцем реєстрації особи», – наголосив чиновник.  

Ще одна претензія до міської ради – вкорочення міських маршрутів. У вересні виконавчий комітет Луцької міської ради прийняв рішення про внесення змін у мережу автобусних маршрутів загального користування. Згідно з ним 1 грудня 2016 року зміниться схема руху приміських маршрутів № 25 «Карбишева-Забороль», №30 «Володимирська-Підгайці», №32 «Окружна-Липини» – перевезення пасажирів буде здійснюватися лише на території міста Луцька.

«Така новина внесла тривогу у розмірений життєвий ритм мешканців району та викликала нерозуміння дій органів влади, яким належить ця антигуманна ідея. З цього приводу хочемо висловити своє обурення та незгоду із рішенням обранців міської громади та виконавчого комітету Луцької міської ради», – наголосив Валентин Приходько.  

Окрім того, він зауважив, що і луцькі діти навчаються у районних ДНЗ. А жителі району працюють в міських організаціях та відповідно сплачують податки у бюджет обласного центру. Окрім того, майже 100% користувачів земельних ділянок в районних садівничих дачних товариствах – лучани. Багатьом учасникам АТО, жителям міста виділили земельні ділянки на території району.

Та наголосив,  що тривалий час міська громада використовує для вивезення сміття полігон по збереженню та похованню твердих побутових відходів саме на території району – у селі Брище.  

«Пропонуємо рішення, які суперечать партнерським відносинам між обласним центром та Луцьким районом скасувати,  інакше будемо змушенні приймати адекватну відповідь. Зокрема, вимагати від Луцької міської ради відшкодувати кошти за утримання вихованців районних дошкільних навчальних закладів жителів міста, ініціювати проведення інвентаризації земельних ділянок,  які були видані міським жителям членам садівничих товариств на території Луцького району з метою вилучення з користування ділянок,  які не перебувають у приватній власності, або не обробляються. Ми, депутати Луцької районної ради, закликаємо міських обранців не займатися відвертим популізм, а реально прцювати на благо громади обласного центру та не порушувати права і законні інтереси жителів інших територіальних громад», – йдеться у зверненні.

Проте перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев пояснив, що міська рада намагається дбати перш за все про лучан, проте в жодному разі не збирається порушити права інших територіальних громад.  

«Луцька міська рада в першу чергу керується інтересами своїх громадян,  які їх вбрали,  тобто лучан. Ніхто не забороняє взяти дітей, які не проживають у місті Луцьку в ДНЗ після того, як забезпечимо луцьких діток місцями у навчальних закладах. Чому заговорили про ДНЗ?  Бо ці потреби фінансуються з місцевого бюджету. Ви маєте зрозуміти, що має прийти час, коли громади навчаться рахувати кошти. І ми пробуємо це робити. Ми говоримо про те,  що луцькі діти вчаться у селах? Добре, я вже вам стверджую, що ми готові за них відшкодувати кошти», – наголосив Тарас Яковлев.

 Окрім  того він зазначив,  що питання транспортного сполучення вирішиться,  адже тепер усі приміські маршрути організовуватиме Волинська обласна адміністрація, як того і вимагає закон.

Натомість голова Луцької районної адміністрації Ігор Ярмольський стверджує,  що такі нововведення у міській раді роблять,  аби шантажувати села для об’єднання з Луцьком.

«У нас що вирішені всі проблеми і тільки лишилося зняти маршрутки? Прикро,  що немає заступника, який це все породив, який шантажем хоче втягнути сільські громади у місто. Я не далекий від того,  що з часом чи Липини, чи Гірка Полонка, чи Боратин стане частиною Луцька. Але не шантажем», – зазначив голова райадміністрації.  

Він наголосив,  що ситуація в районі критична – люди бунтують і готові йти на кардинальні дії. Посадовець стверджує, що коли до першого грудня керівники міста та району не вирішать питання, то селяни заблокують усі виїзди з Луцька. Крім того, він нагадав про проблему, яка виникла у селі Брище. На його думку, міська рада мала б активніше допомагати у вирішенні сміттєвого питання.

«Ми маємо проблему з Брищем, так? Ви ж не вирішуєте те питання, ви звалили його на голів адміністрації і всі чекають, що за 10 днів зробить районна адміністрація. Це загальні проблеми і ми повинні вирішувати їх разом, а не лобами стикатися. Зробіть собі сміттєзвалище біля міської ради, а головним по прийому сміття поставте Григоренка. Що я маю завтра сказати селам? Є закон і є ще християнська мораль, що ми повинні жити як сусіди,  а ми роздмухуємо ворожнечу», – наголосив Ігор Ярмольський.  

Депутати райради проголосували за звернення та включити до проекту пункт про створення робочої комісії з числа депутатів районної та міської ради,  яка займеться вирішенням питань маршруток. 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
03 Листопада 2016, 13:14
Ще очисні споруди перенесуть під міську раду і "шанжиста" начальником поставлять,то тоді може щось дойде до мужновладців міста,і будуть знати чим дихають селяни кожної секунди свого життя, маючи таке сусідсво. СОРОМ ВАМ ВСІМ ТИПУ ГРИГОРЕНКІВ І ЯКОВЛЕВИХ.
03 Листопада 2016, 23:40
Повністю підтримую вимоги жителів Луцького району. Якщо людина працює в місті і тут же платить податки, то місто повинне прийняти дітей чи то до садочка чи до школи і разом з тим забезпечити проїзд. І на рахунок сміття і очисних споруд - це відходи міста і відмежовуватися від проблем містяни не мають права.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром