У Луцьку хочуть вивести з «тіні» благодійні внески у лікарнях

01 Листопада 2016, 15:40
1627 Джерело: vycherpno.ck.ua

У Луцьку проводять дослідження, наскільки лікарні та благодійні фонди, які працюють на їх території, звітують про внески пацієнтів.

Про це повідомляють у прес-службі ГО «Інститут аналітики та адвокації»

Ні для кого не секрет, що чимало галузей в нашій державі недофінансовані, і поки не розпочнеться глобальне реформування, люди часто самі мають дбати про себе. Так, не виключенням є й медицина, коштів на яку катастрофічно бракує. Саме тому лучани змушені надавати «благодійну допомогу» лікарням, щоправда не напряму, а через благодійні фонди, які працюють та території медичних установ.

Однак, багато хто задається питанням: «Куди ж ідуть кошти, які пацієнт платить у лікарняні каси?». Дуже часто ці питання небезпідставні, адже не всі благодійні фонди та лікарні прозоро ведуть свою господарську діяльність.

Так, у 2013-2014 роках ГО «Інститут аналітики та адвокації» провела ґрунтовне дослідження проблеми явища неформальних платежів у закладах охорони здоров’я України. Активісти з’ясували, що модель діяльності благодійних організацій на території закладів охорони здоров’я трансформувалась у корупційну технологію непрозорих схем у медичній галузі, яка працює на користь приватних інтересів «корупціонерів» та позбавлена реальної можливості виконувати поставлену мету — фінансування охорони здоров’я.

Згідно законодавства України, благодійний фонд може витрачати 20% від надходжень на господарську діяльність, однак решту зібраних коштів, тобто 80%, мусить спрямовувати на відповідну допомогу. У нашому випадку — підтримку лікувальних закладів. Однак виявляється, що це не завжди так.

Пацієнти ж, у свою чергу, не мають змоги відслідкувати, куди ж пішли їхні кошти, адже не завжди є звіти на  інформаційних стендах у лікарнях, або ж на офіційних сайтах медичних установ і благодійних фондів. Подекуди лучани просто не знають, де саме вони мають шукати ці звіти.

Для прозорості роботи лікарні мають укладати договори з благодійними фондами. Так, у Луцьку відповідні документи підписали Луцька міська клінічна лікарня, Луцька міська дитяча поліклініка, Луцький клінічний пологовий будинок, Луцький ЦПМСД та Луцький ЦПМСД №2. Тож, в рамках програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» проводиться моніторинг щодо прозорості звітності цих медичних установ.

Спільними зусиллями інститутів громадянського суспільства й органів влади можна зменшити прояви корупції та поборів з користувачів безоплатної медичної допомоги. Потрібно започаткувати прозорість та підзвітність медицини, яка зорієнтована на збільшення об’єму додаткового фінансування галузі охорони здоров’я за рахунок виведення «з тіні» тих мільйонних оборотів «добровільно-примусових» платежів, що сьогодні йдуть в кишені «корупціонерів». Така медицина виступить реальним додатковим джерелом фінансування і реформування галузі охорони здоров’я.

Програму «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» реалізує громадська організація «Інститут аналітики та адвокації» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

Коментарі
02 Листопада 2016, 20:05
Отямтеся... народ.... а за який рахунок тоді Духневич буде обслуговувати свій маєток в Гараджі ?????
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром