Де у Луцьку вчасно не визначили місця для розміщення агітації

08 Червня 2019, 18:03
2390

У Волинській області не усі міські ради станом на 24 травня визначили та обладнали місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Такий висновок зробили представники ОПОРИ в результаті моніторингу та аналізу відповідних розпоряджень міських голів та рішень виконавчих комітетів міських рад. Також представники ОПОРИ проінспектували обладнані місця для розміщення агітаційних матеріалів.

Округ №19

Виконавчий комітет Любомльської міської ради визначив перелік місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації 28 травня 2019 р. своїм рішенням  №79 «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації».

Зокрема, у ньому йдеться, що для розміщення агітаційних матеріалів на території Любомльської ОТГ відведено наступні місця:

1) тумби для оголошень, за адресою м. Любомль вул. Незалежності, 33 (міський парк);

2) дошки для оголошень (біля адмінбудівлі Куснищанського старостинського округу, біля адмінбудівлі Запільського старостинського округу, біля приміщення сільського клубу у с. Красноволя, біля адмінбудівлі Підгородненського старостинського округу, біля приміщення ФАПу у с. Застав’є, біля адмінбудівлі Бірківського старостинського округу, біля приміщення сільського клубу с. Скиби, біля сільського будинку культури с. Почапи, біля ЗСО І-ІІ ст. у с. Почапи, біля магазину с. Вигнанка, біля магазину с. Чорноплеси);

3) зупинка громадського транспорту за адресою м. Любомль, вул. Володимирська (в р-ні Великого ринку);

4) дошки для оголошень, розміщені біля входів у під’їзди житлових будинків, що знаходяться на території Любомльської міської ради.

«Забезпечити утримання тумб, стендів та дошок для оголошень у належному стані. Зняти 20.07.2019 р. усі матеріали передвиборної агітації, розміщені на визначених тумбах, стендах та дошках для оголошень. Проводити, не менше одного разу на тиждень рейди з метою перевірки та знищення матеріалів передвиборної агітації, розміщених у не визначених для цього місцях (на стовпах, опорах, парапетах тощо. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на секретаря ради Фурманюка А.В.)», - йдеться у рішенні.

Нагадаємо, що відповідно до затвердженого Центральною Виборчою Комісією «Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 р.» місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування мали відвести місця у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації до 24 травня включно.

Відповідно до розпорядження Володимир-Волинського міського голови «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації» від 24 травня 2019 р. Управлінню містобудування і архітектури виконавчого комітету міської ради було доручено терміново визначити місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації та довести до відома  суб’єктів виборчого процесу через місцеві засоби масової інформації.

«Керівникам КП «Полігон», КП «Управляюча житлова компанія», ЖБК, ОСББ: забезпечити утримання тумб, стендів та дошок оголошень у належному стані для розміщення матеріалів  передвиборчої агітації у період з 25 травня 2019 року до 19 липня 2019 року; зняти з 00.00 год. до 06.00 год. 20 липня 2019 року усі матеріали передвиборної агітації, розміщені на  визначених тумбах, стендах та дошках для оголошень», - йдеться у розпорядженні.

Разом з тим, у розпорядженні міститься пункт про заборону розміщення матеріалів на фасадах будинків, опорах електромереж, на будівлях, що є історичними пам’ятками архітектури та в місцях, де вони можуть перешкоджати безпеці руху автотранспорту.

Відповідно, в Управлінні містобудування і архітектури визначили такі місця:

1) для встановлення наметів (Площа Героїв, вул. Устилузька, вул. Луцька, вул. Ковельська);

2) стенди для розміщення агітаційних матеріалів (біля приміщення ЖЕК №1, біля приміщення Володимир-Волинського міжшкільного навчально-виробничого комбінату по вул. Луцькій, 117, біля приміщення ВКФ «Новинка» по вул. Ковельській, 42, біля приміщення залізничного вокзалу по вул. Привокзальній, 1, біля ринку на розі вул. Луцька – Олега Ольжича, біля приміщення ЦНАПУ по вул. Устилузькій, 17, по вул. Устилузькій біля автобусної зупинки «Військкомат»);

3) стаціонарні рекламні тумби для розміщення інформаційних плакатів (вул. Данила Галицького біля Будинку торгівлі «Роксолана», на площі Героїв – дві тумби; біля магазину «Корал» по вул. Ковельській, 108; біля магазину «Перлина» по вул. Академіка Глушкова, 2);

4) дошки оголошень біля входів у під’їзди багатоповерхових житлових будинків.

Так само 24 травня 2019 р. було підписано розпорядження Нововолинського міського голови «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації в ході підготовки до позачергових виборів народних депутатів України», яким визначено 18 тумб для оголошень у м. Нововолинськ та смт Благодатне для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Зокрема, агітаційні матеріали можна розміщувати:

1) проспект Перемоги – 5 шт. (перехрестя з вул. Соборною – 2 шт., навпроти міської лікарні, біля відділення АТ «Ощадбанку», навпроти супермаркету  «Вопак»);

2) вулиця В. Винниченка – 2 шт. (біля автобусних зупинок на пожежній площі);

3) вулиця Маяковського – 1 шт. (біля магазину «Маяк»);

4) бульвар Шевченка – 4 шт. (біля книжкового магазину «Кобзар», біля друкарні, біля меморіального знаку «Воїну-захиснику – слава», на перехресті з  вул. Шахтарською);

5) 15 мікрорайон – 1 шт. (біля автобусної зупинки);

6) 6 мікрорайон – 1 шт. (біля автобусної зупинки);

7) в районі торгових рядів міського ринку у мікрорайоні Шахтарському – 1 шт.;

8) у селищі Благодатному –3 шт. (дві біля зупинок по вул. Перемоги, одна на центральній площі).

Визначили перелік місць для розміщення передвиборної агітації і в м. Устилуг (Устилузька ОТГ). 24 травня 2019 р. виконавчий комітет Устилузької міської ради прийняв рішення «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборчої агітації».

Зокрема, згідно з цим рішенням було затверджено такі місця для розміщення агітаційних матеріалів:

1) у м. Устилуг – вуличні рекламні тумби (3 шт.) біля приміщення міської ради по вул. Володимирській, 40, біля зупинки вул. Володимирська та біля зупинки вул. Левінцова;

2) дошки оголошень у с. Залужжя, с. Пархоменкове, с. Амбуків, с. Коритниця, с. Стенжаричі, с. турівка – біля приміщення клубу; у с. Тростянка, с. Чорників, с. Хрипаличі, с. Новини, с. Рогожани, с. Ізов, с. Ворчин, с. Селиськи – біля приміщення ФАПу; у с. Лудин – біля приміщення школи; у с. Рокитниця – біля житлового будинку №2 по вул. привокзальній; у с. П’ятидні – біля зупинки по вул. Незалежності; у с. Микитичі – біля адміністративного приміщення по вул. Молодіжній, 25; у с. Хотячів – біля приміщення ДНЗ; у с. Дарницьке – біля зупинки по вул. Б. Хмельницького; у с. Руснів – біля магазину по вул. Ковпака, 29а; у с. Зоря – біля приміщення храму.

Нагадаємо, що перед виборами Президента України 31 березня 2019 р. виконавчий комітет Устилузької міської ради своїм рішенням дозволив розміщувати матеріали передвиборної агітації у школах та фельдшерсько-акушерських пунктах, що суперечило чинному законодавству. Втім, після того, як ОПОРА звернула на цей факт увагу, рішення було змінено.

Округ №20

У виборчому окрузі № 20 Берестечківський міський голова підписав розпорядження щодо відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації з запізненням у три дні, а у містах Горохів та Рожище відповідні рішення для парламентських виборів не приймались.

Так, відповідно до розпорядження Берестечківського міського голови «Про виділення місць для розташування матеріалів передвиборчої агітації» від 27 травня 2019 р. відведено такі місця для розміщення агітаційних матеріалів:

1) дошка оголошень на майдані Соборності;

2) дошка оголошень біля Укрпошти по вул. Січових Стрільців;

3) дошка оголошень біля Будинку культури по вул. Шевченка.

Також у розпорядженні зазначається рекомендація суб’єктам виборчого процесу з 24 години 21 липня 2019 р. зняти друковані та інші агітаційні матеріали, що є порушенням ч. 2 ст. 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Зокрема, у ч. 2 ст. 70 Закону йдеться про те, що передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Також у ч. 3 ст. 70 цього ж Закону зазначається, що передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється.

У м. Горохів розпорядження міського голови «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборчої агітації» було підписане 29 грудня 2018 р. напередодні виборів Президента України. У міській раді Громадянськії мережі ОПОРА підтвердили, що нове рішення не приймалось, а діє підписане розпорядження. Зазначимо, що у самому розпорядженні немає прив’язки до конкретного виборчого процесу, а також немає кінцевої дати, до якого часу воно діє. Відтак, його можна вважати чинним.

У самому розпорядженні йдеться про визначення наступних місць для розміщення агітаційних матеріалів:

1) дошка оголошень біля приміщення редакції газети «Горохівський вісник»;

2) дошка оголошень в міському сквері;

3) тумба для оголошень по вулиці Торгова;

4) тумба для оголошень біля приміщення Горохівського РВ Національної поліції України.

Повідомляється також про визначення таких місць для розміщення передвиборних агітаційних наметів на території міста:

1) площа біля магазину «Вопак»;

2) територія біля приміщення Центральної районної бібліотеки;

3) територія на початку та в кінці вулиці Торгова;

4) територія біля приміщення Укртелекому;

5) територія перед центральним ринком міста Горохів.

У м. Рожище також не приймалось окреме рішення щодо відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації після призначення парламентських виборів. У раді підтвердили, що 24 січня 2019 р. було прийняте відповідне рішення Виконавчого комітету Рожищенської міської ради. Втім, на відміну від розпорядження Горохівського міського голови, у цьому рішенні зазначається, що воно стосується саме виборів Президента України 31 березня 2019 р.  Відтак, в місті відсутнє рішення про відведення місць для розміщення агітаційних матеріалів щодо парламентських виборів.

Округ №21

У м. Ковель 23 травня 2019 р. було підписано розпорядження міського голови «Про підготовку до проведення позачергових виборів народних депутатів України». Відповідно до цього розпорядження було визначено місця, обладнані тумбами, для розміщення матеріалів передвиборної агітації:

1) вул. Незалежності, 56 (р-н магазину «Салют»);

2) вул. Незалежності, 94 (р-н «Будинку Вчителя»);

3) вул. Незалежності, 104 (р-н магазину «Вопак»);

4) вул. Незалежності, 136 (р-н магазину «Універмаг»);

5) Привокзальна площа;

6) вул. Б. Хмельницького (р-н магазину «Слайга»);

7) вул. Володимирська, 87 (р-н магазину «Салют»);

8) вул. Відродження, 4 (р-н магазину «Наш край»).

Крім того, згідно з розпорядженням Ковельського міського голови Управлінню капітального будівництва та житлово-комунального господарства було доручено «постійно підтримувати в належному стані тумби для розміщення матеріалів передвиборної агітації за адресами, зазначеними в розпорядженні, забезпечити з 24 години 19 липня 2019 року зняти передвиборчих агітаційних матеріалів з тумб».

Округ №22

Розпорядженням Луцького міського голови №232 «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації» від 24 травня 2019 р. було визначено і облаштовано місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації у м. Луцьку.

Зокрема, у розпорядженні йдеться про те, що в межах міста було відведено та облаштовано такі місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації:

1) 11 тумб для оголошень на території обслуговування ЖКП №2 (вул. Гнідавська, непарна сторона, зупинка громадського транспорту «Луцьке підприємство електротранспорту»; вул. Гнідавська, 63, зупинка громадського транспорту «Вулиця Гнідавська»; вул. Корольова, 4, зупинка громадського транспорту «Вулиця Цукрова»; вул. Станіславського, 52, зупинка громадського транспорту «Школа № 24»; вул. Бенделіані, зупинка громадського транспорту біля будинку на бульварі Дружби Народів, 3; вул. Львівська, 61, зупинка громадського транспорту «Вулиця Даньшина» біля супермаркету «Наш край»; вул. Львівська, 148, зупинка громадського транспорту «Автостанція №2»; вул. Львівська, 75, зупинка громадського транспорту «Луцький національний технічний університет»; бульв. Дружби Народів, 2, зупинка громадського транспорту «На вимогу»; вул. Володимирська, 7, поблизу магазину «Комфорт»; вул. Ковельська, 47, зупинка громадського транспорту «Вулиця Шевченка»);

2) 3 дошки оголошень на території обслуговування ЖКП №2 (вул. Бенделіані, поблизу магазину «АТБ»; вул. Корольова, 10, поблизу Будинку культури мікрорайону Вересневе);

3)  9 тумб для оголошень на території обслуговування ЖКП №3 (пр-т Перемоги, 20, зупинка громадського транспорту «Школа № 5»; вул. Ковельська, 6, зупинка громадського транспорту «Братський міст»; вул. Винниченка, 47, зупинка громадського транспорту «Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки»; вул. Богдана Хмельницького, 40а, зупинка громадського транспорту «На вимогу»; вул. Данила Галицького, 18, зупинка громадського транспорту «Вулиця Данила Галицького»; вул. Глушець, бік із парною нумерацією будинків, зупинка громадського транспорту «Центральний ринок»; вул. Глушець, бік із непарною нумерацією будинків, зупинка громадського транспорту «Центральний ринок»; пр-т Волі, 29, зупинка громадського транспорту «Обласна друкарня»; перетин вулиць Лесі Українки та Градний Узвіз);

4) 2 тумби для оголошень на території обслуговування ЖКП №7 (пр-т Відродження, біля магазину «Наш Край»; вул. Рівненська, зупинка громадського транспорту «Луцький автозавод»);

5) 2 тумби для оголошень на території обслуговування ЖКП №11 (перетин вулиць Кравчука та Федорова; вул. Конякіна, зупинка громадського транспорту «40-А квартал»);

6) 2 тумби для оголошень на території обслуговування «М.Ж.К.» (пр-т Соборності, зупинка громадського транспорту «Школа № 26»; пр-т Соборності, зупинка громадського транспорту «Аверс»);

7) відвести місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації на критих зупинках громадського транспорту, що знаходяться на балансі та обслуговуванні департаменту житлово-комунального господарства міської ради згідно з додатком;

8) відвести місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації на дошках для оголошень, розміщених біля входів у під’їзди житлових будинків та у ліфтах багатоповерхових житлових будинків.

«Керівникам житлово-комунальних підприємств, вказаним у пункті 1, департаменту житлово-комунального господарства: забезпечити утримання тумб, стендів та дощок для оголошень у належному стані для розміщення матеріалів передвиборної агітації у період з 24 травня 2019 року до 24:00 год. 19 липня 2019 року; зняти з 00:00 до 06:00 год. 20.07.2019 усі матеріали передвиборної агітації, розміщені на визначених тумбах, стендах та дошках для оголошень; Департаменту муніципальної варти спільно з департаментом житлово-комунального господарства протягом травня – липня 2019 року проводити двічі на тиждень рейди з метою перевірки та знищення матеріалів передвиборної агітації, розміщених у невизначених для цього місцях (на стовпах, опорах, парапетах тощо); відділу інформаційної роботи довести розпорядження до відома громадськості через засоби масової інформації; контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника міського голови Недопада Г.В., заступника міського голови, керуючого справами виконкому Вербича Ю.Г.», - йдеться у розпорядженні.

Округ №23

У м. Камінь-Каширський розпорядженням міського голови №68 «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації та обладнання стендів, дошок оголошень» від 24 травня 2019 р. з метою створення належних умов для ведення передвиборчої агітації.

Відтак, у розпорядженні йдеться про те, що відводяться місця для встановлення тимчасових стендів для розміщення матеріалів передвиборчої агітації на площі Культури (район зупинки) та на вул. Шевченка (поблизу пам’ятного знаку на честь 50-річчя утворення УПА).

Також у розпорядженні міського голови йдеться: «Камінь-Каширському ВУЖКГ у визначені чинним законодавством строки привести існуючі стенди, дошки оголошень у відведених місцях для розміщення матеріалів передвиборчої агітації до належного стану. Контроль за виконанням розпорядження залишаю за собою».








Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром