Журналісти виявили корупційну складову у тендері на розробку стратегії розвитку міста Луцька

29 Жовтня 2016, 12:01
3850 Джерело: konkurent.in.ua

Виконком Луцької міськради визнав  ВОГО «Асоціація регіонального розвитку» переможцем тендеру на виготовлення стратегічного плану розвитку міста до 2030 року. При цьому фірма не подала на конкурс повний пакет документів, які вимагав замовник.

Про це пише Валентина Куць у виданні «Четверта влада» з посиланням на дані системи «Прозоро».

Конкурс проводили вже за новими стандартами, використавши майданчик Zakupki.prom.ua. Очікувана вартість закупівлі становила 190 тисяч гривень.

Як відомо, нові методи та способи проведення закупівель спрямовані на те, аби зменшити зловживання та зробити цей процес більш прозорим. Однак, схоже на те, що ці стандарти не підходять луцьким чиновникам.

В оголошенні закупівлі замовник вимагав, аби учасники надали документи, які підтверджують досвід роботи та усі можливі рекомендації, в тому числі від донорів міжнародної технічної допомоги.

На конкурс із закупівлі вказаних послуг надійшло 4 пропозиції:

Як видно із сайту закупівель, замовник дискваліфікував дві дешевших пропозиції та одну не розглянув зовсім. Відповідно, переможцем стала «фірма» Петра Гоцалюка, який раніше працював заступником міського голови Богдана Шиби, а у 2012-2013 році був радником нинішнього міського голови Миколи Романюка.

Переможець конкурсу - Волинське обласне громадське об´єднання «Асоціація регіонального розвитку» створене у 2012 році. ЄДР вказує, що керівником та підписантом у цій ГО є Гоцалюк Петро Павлович.

У 2015 році Петро Гоцалюк також став радником голови Волинської ОДА. Фото із соцмережі «Фейсбук»
У 2015 році Петро Гоцалюк також став радником голови Волинської ОДА. Фото із соцмережі «Фейсбук»

Якщо ж детальніше роздивитися, які документи надавали учасники, то перелік документів фірми-переможця суттєво відрізняється від інших учасників. До прикладу, фірма-переможець не подала документів, які підтверджують досвід роботи. І у переліку документів, які надала фірма-переможець, - лише реєстраційне свідоцтво та текст пропозиції - всі документи можна глянути за посиланням - Zakupki.prom.ua

Втім іншого учасника - ООО «Центр стратегічного розвитку територій», який надав довідку про виконання аналогічних договорів, розроблені стратегії та пропозиції, дискваліфікували через «недостатній практичний досвід у розробці статегічних планів розвитку територій». До речі, цінова пропозиція цього учасника на 6 тисяч дешевша за пропозицію фірми-переможця.

Іншого учасника - ПП Творча архітектурна майстерня «Балан та Стельмащук» дискваліфікували через невідповідність вимогам технічного завдання, бо організація займається проектуванням, монтажем інженерних мереж та будівництвом.

Сайт закупівель також зазначає, що не розглянута закупівля ТзОВ Центр соціальних технологій «Соціополіс».

«Документи – це не критерій визнання переможця»

Виявилось, що розгляд та відбір пропозицій проводив комітет, який складається із чиновників міської ради, громадських діячів та депутатів. Знайти відповідального у цій справі  виявилось складно. За четвертим дзвінком на різні номери в міськраді врешті скерували до начальника відділу економічного розвитку Оксани Карпук.

– В нас було 2 засідання комітету зі стратегічного планування, де ми розглядали ці пропозиції, – пояснює пані Карпук. - І колегіально було вирішено, що Центр стратегічного розвитку не має належного або достатнього досвіду для роботи над таким масштабним проектом для таких міст як Луцьк. Вони надали в пропозиції якогось маленького містечка одного, де вони цю стратегію написали за 2 місяці. Це не влаштувало членів комітету.

– Переможцем стала волинська «Асоціація регіонального розвитку». У поданих нею документах немає жодних документів крім реєстраційних. Немає ні аналогічних договорів, ні досвіду.

– Пані Валентино, ви слухаєте що я говорю? Це було колегіальне рішення.

– А чим керувалась комісія і чим викликане таке колегіальне рішення?

– Наскільки я памятаю ми розмовляли про їхній досвід роботи, хто що знає. Я ж вам кажу, у нас є різні громадські діячі. Про їхній досвід роботи, про їхню закордонну співпрацю, що це наші місцеві діячі, які дуже добре знають Луцьк, його проблеми – це було три ключових пріоритети.

– Але не подано жодних документів, які вимагались у оголошенні.

– Ну це не критерій. Всі документи – це не критерій визнання переможця.

– А що є критерієм?

– Критерій – це остаточне рішення на основі поданих документів, яке приймається нашим комітетом. Можна подати будь які документи. Можна подати 18 документів, і можна подати 2. Але суть не в кількості, а в якості цих документів.

– Але в оголошенні є вимога до цих документів. Тут зовсім нічого немає.

– Я вам вже сказала чим керувався наш комітет.

– На сайті проведення закупівель вказано, що не розгядалась пропозиція центру «Соціополіс». Чому?

– Чому там пише що не розглянуто я не знаю, це пише сайт. Ми розглядали цю пропозицію на комітеті.

– То ця пропозиція теж не підійшла?

– Вона в рази дорожча! Ми ж відштовхуємось від ціни.

– Якщо відштовхуватись від ціни, то пропозиція Центру стратегічного розвитку, який надав документи про подібні договори, дешевша за пропозицію Асоціації регіонального розвитку, яка не надала таких документів.

– Я вам ще раз повторюю, що суть не в кількості документів, а в їх якості. Про що були ці документи? Кожен член комітету їх розглядав, робив свої пропозиції та зауваження.

– Але Асоціація регіонального розвитку подає лише реєстраційний документ – яка їх якість?

– Вони подали цінову пропозицію також.

– Вони подали лише документ про те, що вони зареєстровані. Жодних підтверджуючих документів про аналогічні роботи, договори – немає. Що ви оцінювали?

– Повторити вам ще раз? Досвід їхньої роботи як в Україні так і за кордоном.

– Скажіть тоді про цей досвід.

– Я не можу говорити, бо це озвучувала не я на комітеті.

– Якщо я правильно розумію, то цей досвід мав би бути поданий як документ до пропозиції?

– На жаль, він поданий не був. Можливо вони не зорієнтувались, можливо не дочитали умов договору. Я не можу сказати чому вони його не підкріпили туди.

– Як можна було оцінювати досвід, якщо він не представлений?

– Зверніться, будь ласка, до голови комітету.

Головою комітету виявився заступник міського голови Тарас Яковлев. На робочому місці його застати не вдалося. Секретарка кілька разів записувала питання та обіцяла передзвонити журналісту і повідомити, але так ніхто і не зателефонував протягом кількох тижнів, під час яких готувався матеріал.

Без зв´язків – і тендер не виграти

Із 2006 по 2010 рік пан Гоцалюк, керівник фірми-переможця, був заступником Луцького міського голови та радником. У 2012-2013 роках теж працював радником міського голови. Для ЗМІ він казав, що на цій посаді займатиметься розробкою стратегічного плану розвитку міста.

Також пан Гоцалюк працював начальником управління промисловості і транспорту Волинської ОДА. Про це повідомляє біографія Петра Гоцалюка, розміщена на сайті ОДА. А у 2015 році став радником голови ОДА Володимира Гунчика.

У цій біографії міститься  інформація від 16.05.16 про діяльність «Асоціації регіонального розвитку» , яка підписана Президентом ВОГО «Асоціація регіонального розвитку» Анатолієм Пархом´юком.

За дивним збігом обставин Анатолій Пархом´юк є заступником голови комітету зі стратегічного планування, який і розглядав пропозиції учасників тендеру. Те, що пан Пархом´юк є президентом асоціації, підтверджує і сайт організації:

Виходить що президент асоціації оцінює конкурс, в якому бере участь його ж асоціація. Конфлікт інтересів? Не чули. 

Пан Гоцалюк стверджує, що на конкурс надали всі потрібні документи, яких вимагала міська рада. Цей документ називається «форма цінової пропозиції». Про те що в оголошенні є вимоги щодо документів про досвід роботи та рекомендації - пан Гоцалюк не знає.

– У вас є такий досвід?

– Звичайно. Ми працюємо зараз в 20 областях України по розробці стратегій об´єднаних громад разом з польским партнером. Це проект... Тобто це все у нас є в наявності. Брали участь в розробці стратегії «Волинь-2020», там теж наші експерти. Я особисто ініціював спільно з USAID стратегію економічного розвитку міста Луцька ще у 2007 році. Потім у 2010 ініціював розробку стратегії Центрально-Волинського субрегіону. USAID цей проект підтримував. 

– Хто і де користується вашими стратегіями (планами)?

– Стратегія 2007 року затверджена Луцькою міською радою. Вона щорічно звітувала про її виконання. А стратегія Центрально-Волинського субрегіону затверджена Луцькю міською радою і Волинською обласною радою та Рівненською. Це серйозні проекти, вони фінансувались Агенством США з міжнародного розвитку. Наша організація розробляє зараз стратегії для Устилузької обєднаної громади та для Голобської.  

– Чи якісь інші міста користуються розробленими вашими стратегіями крім Луцька?

– Я ж говорю про об´єднані територіальні громади. Там зараз розробляємо.

А що зі стратегією?

У мережі вдалося відшукати звітність Луцької міської ради про виконання плану стратегічного розвитку на 2007-2010 роки. Також вдалося відшукати і стратегію Центрально-Волинського субрегіону. Однак знайти чіткі конкретні результати виконання цих стратегій не вдалося.

«Економічна правда» опублікувала аналітичну статтю про стратегії розвитку міст України. Аналітики поділяють стратегії українських міст на три групи: міста з якісними стратегіями, міста з шаблонними стратегіями та міста без стратегій. 

Луцьк у стратегічному плані містить значні прорахунки і належить до міст із шаблонними стратегіями - кажуть аналітики. - Цю групу обласних центрів об`єднує те, що стратегії їх розвитку були розроблені за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку - USAID.

«При перегляді стратегій цих міст складається двояке враження. З одного боку, прописані цілі і завдання, є стратегічне бачення та місія міста. З іншого - не визначені індикатори, за допомогою яких можна було б контролювати досягнення поставлених цілей. Просто шаблон стратегії накладений на відповідні міста» - йдеться у статті. 

До міст із якісними стратегіями увійшли: Київ, Одеса, Дніпропетровськ, Чернігів, Львів, Тернопіль, Ужгород, Вінниця, Житомир, Кіровоград, Донецьк.

До групи із шаблонними стратегіями увійшли: Луцьк, Рівне, Хмельницький, Чернівці, Івано-Франківськ, Суми, Полтава, Миколаїв, Херсон, Луганськ.

Фрагмент стратегії Луцька 2013-2020, яку аналізували аналітики Центру політичних студій та аналітики
Фрагмент стратегії Луцька 2013-2020, яку аналізували аналітики Центру політичних студій та аналітики

Аналітики у цій статті аналізували стратегію Луцька 2013 -2020 року, яка була опублікована на сайті Луцької міської ради. Як не дивно, але ця стратегія містить фрагменти тексту, які є у стратегії Центрально-Волинського субрегіону. До прикладу: 

«Центрально-Волинський субрегіон – душа і серце Волині, північно-західні ворота України на перехресті міжнародних шляхів. Територія інноваційного розвитку та диверсифікованої економіки, з багатим людським, промисловим, сільськогосподарським та рекреаційним потенціалом, що відрізняється європейськими стандартами управління, високими комунікаційними та науково-технічними можливостями. Край, привабливий для інвесторів та туристів, для примноження капіталу та відпочинку, що має унікальні природні умови, які стануть основою його всебічного розвитку.Земля, де поєднується все найкраще, і мешканці пишаються своєю історичною спадщиною».

«Луцьк – душа і серце Волині. Територія інноваційного розвитку та диверсифікованої економіки, з багатим людським, промисловим та науково-виробничим, логістичним, культурно-освітнім потенціалом, що відрізняється європейськими стандартами управління, високими комунікаційними та науково-технічними можливостями. Край, привабливий для інвесторів та туристів, з високим рівнем життя громади, де поєднується все найкраще, і мешканці пишаються своєю історичною спадщиною, де створено умови для розвитку економічного потенціалу і залучення інвестицій.» 

У цих стратегіях можна відшукати й інші тотожні формулювання: наприклад, формулювання стратегічного бачення та призначення SWOT-аналізу та інше.  

Промовистим є і той факт, що ще в липні цього року на засіданні комітету зі стратегічного планування був присутній Петро Гоцалюк, який розповідав як писатиметься стратегія міста. 

– Ми не розробляємо стратегію з нуля адже є стратегія економічного розвитку, а у 2015 році затверджена стратегія "Волинь 2020". Тому бачу цю роботу не з чистого листа, а з напрацьованого матеріалу, – пише «Конкурент»

Написання стратегії ще до оголошеного конкурсу пан Гоцалюк пояснює тим, що постійно цим займається і працює з Луцьком вже довгий час. А тендер, мовляв, відбувся для того, щоб якась організація, яка буде вибрана, має оформити все як кінцевий результат, провести круглі столи і зробити остаточний аналіз.  

Конфлікту інтересів у цій закупівлі пан Гоцалюк теж не бачить. 

Чому комітет вибрав для написання стратегії саме цю організацію - спробували дізнатись у міській раді. Протягом двох днів ми через працівників інформаційного відділу пробували почути позицію міського голови, але так і не почули. Чиновники повідомили, що міський голова дуже зайнятий, має багато заходів. Порадили звернутись до секретаря ради Юлії Вусенко. Пані Вусенко теж відмовилась коментувати таку ситуацію, посилаючись на те, що головою цього комітету є заступник голови Тарас Яковлев.

Сконтактувати із паном Яковлевим не вдалося навіть попри те, що його секретар чи не щодня записувала наше питання і обіцяла передзвонити. Але так ніхто і не дзвонив. А на дзвінки журналіста повідомляла, що він на сесії, у відрядженні чи на нараді. 

У прозорості даної закупівлі сумнівається і керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук:

– Навіть найкращу ідею можна звести нанівець, – вважає пан Клічук. – В даному випадку від замовника не вимагалось проводити тендер, бо сума менше «порогу», але, можливо, хотіли і «перевіреним» людям замовлення віддати, і ніби-то прозоро все зробити. Прозоро, як бачимо, не вийшло. Громадськості варто проконтролювати, що ж зробить фірма-переможець, і чи не будуть витрачені кошти платників податків даремно.

Активісти інціативи оскаржили цю закупівлю до Аудиторської служби. 

Валентина КУЦЬ

 

Коментарі
29 Жовтня 2016, 16:50
Ну деребан. Задача під виконавця. Зрозуміло. Під гоцалюка заточений. А тут -"Прозоро"! Прозоро дозволило понизити ціну аж на цілі на 100 тисяч гр. Ось така єкономія бюджету і "печалька" гоцуляків і їх кураторів. А насправді вся стратегія в основних параметрах, на 25 років, єу пояснюючій записці зовсім "свіжого" Генерального плану міста за який, до речі, заплачено не малі мільйони. Та тільки хто ж цю записку читав? З депутатів- ініціаторів "роботи"? З чиновників що керують містом? Думається, що й нинішній архітектор дивився лише на обкладинку! А почитали б, може і стратегія від гоцоляків не потрібна була б? І власне архітеутори- містобудівельники, при її підготовці такого документу були б дуже доречні. А "водички" з загальних гарних фраз гоцалюк долив би потім.
29 Жовтня 2016, 17:01
вже плюють людям в очі ці сцикуни, скоро почнем вішати за яйця
30 Жовтня 2016, 03:01
Кількість організацій, що займаються ніби розвитком міста, ніяк не переходить у якість. Ситуація має змінитися. А як радник міського голови пан Гоцалюк чим себе проявив? Ще питання: чомусь усі міста, яки мають прорахунки у плануванні розвитку, розташовані на кордонах країни. Випадковість?
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром