«Дякую журналістам, що вони самостійно розібралися і спростували попередню дезінформацію», – Шелігацький за фейки про бурштин

05 Червня 2019, 16:24
Фото ілюстративне 2751
Фото ілюстративне

3 червня в ефірі телеканалу «Аверс» вийшов сюжет «Схема заробітку волинських митників на контрабанді». У ньому спростували інформацію про 1,3 тонни бурштину, який нібито волинські митники пропустили у Польщу через митний пост «Ягодин».

Повідомлення про бурштин набрали розголосу і вірусного поширення, – інформує Волинська митниця ДФС пише ІА «Конкурент». 

«Я дякую журналістам, що вони самостійно розібралися і спростували свою попередню дезінформацію, – прокоментував сюжет в.о. начальника Волинської митниці ДФС Євгеній Шелігацький. – Проте в новій версії історії про травневий бурштин все ж залишаються дрібні неточності. Думаю, що вони пов’язані з правовою безграмотністю автора сюжету. Йдеться про ухвалу слідчого судді про обшуки в «Ягодині», пов’язані із підозрою слідчого військової прокуратури у пропуску 500 кг бурштину. Справа в тому, що підставою для підозри слідчого стала первинна інформація тих самих журналістів. Майже не щодня вони викидали в ефір спотворені та неперевірені дані».

Нині з публікації на польському сайті відомо, що у травні 2019 року з вантажного автомобіля з українським експортом польські митники в Дорогуську вилучили рекордну за кілька останніх років партію бурштину –  400,45 кг. Волинська митниця ДФС розпочала службові розслідування. Управлінські рішення будуть прийматися в установленому законодавством порядку після їх завершення.

«У контексті всього викладеного, на хвилі інформаційних провокацій зі псевдомінуваннями, які ширяться містами України, закликаю усіх, особливо журналістів, до критичного та об’єктивного ставлення до інформації з анонімних, офіційно непідтверджених або суб’єктивно вмотивованих джерел. Несерйозне ставлення інколи веде до критичних наслідків», – підсумував в.о. начальника Волинської митниці ДФС Євгеній Шелігацький.

Нагадаємо: раніше деякі волинські ЗМІ писали про начебто масштабну контрабанду бурштину. Проте речниця Волинської митниці Валентина Черниш повідомила, що інформація не відповідає дійсності. Окрім того, речниця митниці додала, що в українському законодавстві такого поняття як контрабанда бурштину немає. Бурштин можна перевозити через державний кордон, це не заборонений продукт. Єдиний випадок, коли митники його вилучають, це коли бурштин перевозять з приховуванням.

Таким чином, факт вилучення 400 кг бурштину спростовує інформацію про пропуск митниками посту «Ягодин» 1,3 тонн бурштину 5 травня 2019 року.

Як стало відомо ІА «Конкурент» з власних джерел, ці 400 кг бурштину і є тим камінням, сліди якого шукали журналісти «Аверсу» на приватній вечірці у селі Світязь Шацького району.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром