У Луцьку презентували «Іловайськ» – книгу про сучасну війну

14 Вересня 2015, 13:30
2195

Євген Положій представив книгу про війну на сході.

 

Презентація книги «Іловайськ» та творча зустріч з Євгеном Положієм відбулася сьогодні, 14 вересня, в бібліотеці СНУ імені Лесі Українки.

Письменник, журналіст, громадський діяч, головний редактор газети «Панорама» Євген Положій уперше в Луцьку. 22 роки видає газету, працює як журналіст і редактор.

Каже, що не планував писати книгу про війну, але так склалися обставини, що просто мусив це зробити. Якось зустрівся із приятелем Юрієм Коваленком – він пошуковець, працював у місії «Чорний тюльпан». Волонтери місії у зоні АТО упродовж двох тижнів розшукали 150 тіл загтиблих.

«Мене це надзвичайно вразило, тому що офіційна цифра була 107 загиблих, а не 150. Держава викидає мільярди на вшанування героїв, але  нічого не робила, щоб знайти їхні тіла», – каже Євген Положій.

Фото, які показав Юрій Коваленко, теж не залишили байдужими. Пошуковці фотографують усі дрібниці (татуювання, годинник, навіть ущент спалений БТР), щоб рідні змогли упізнати тіла бійців.

Євген Положій каже, що коли приїхав додому,  зрозумів – те, що нам розповідають про події на сході – не уся правда.

Автор «Іловайська» почав шукати матеріали для книги. Його завданням було реконструювати події на фронті.  Каже, допомагали волонтери,  журналісти із «Української правди», «Цензор.нет», зустрічався із майже сотнею офіцерів та солдатів, стежив за сепаратистськими і російськими сайтами.

У пошуках матеріалу проїздив майже всю України, побував у зоні АТО. На фронті просив бійців розповідати тільки те, що вони бачили. Але, зі слів автора, не всі «білі плями» вдалося заповнити.

Каже, щодо бою під Красносільськом поблизу Іловайська були різні дані про підбиті танки. Не було жодної людини, яка достеменно підтвердила кількість знищеної ворожої техніки. Зі слів Євгена Положія, тоді він вирішив – треба писати художній твір. Тим паче, немає документів, висновків комісій Верховної Ради чи військових,  щоб перевірити дані.

«Я не розслідую, не шукаю винних у трагедії. З кожного епізоду читач можете сам зробити висновок про те, хто винен», – каже автор.  

Книга «Іловайськ»  складається із новел. Тут багато історій, що не пов’язані із військовими битвами, а з битвами за інформаційний простір і за розум читачів.

«Книга не тільки про Іловайськ, а про всі котли, зокрема й ті, що є у нашій голові», – розповідає автор.

Євген Положій каже, що книжки про сучасну війну зараз дуже важливі.

«Багато бійців досі у котлах, але в котлах мовчання, яке створює держава», – наголошує  письменник.

Також Євген Положій розповів про другу книгу на схожу тему із робочою назвою «Останній потяг із пекла». Героями історій стануть бійців із батальйонів «Херсон», «Миротворець» та інших.  

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром