Луцьк приєднався до сміттєвої блокади Львова

27 Жовтня 2016, 12:02
2206 Джерело: portal.lviv.ua

Луцькрада розірве договори про прийняття твердих побутових відходів з інших областей, зокрема зі Львова, на полігоні у селі Брище.

Відповідний проект депутати ухвалили на пленарному засіданні сесії міськради у четвер, 27 жовтня.

Ігор Поліщук розповів, що досі діють чотири договори про вивіз сміття зі Львова. Їх підписання, за словами депутата, відбулося одноосібно міським головою без попередження виконкому і депутатів.

Поліщук стверджує – полігон не є безмежним, він має вичерпні ресурси. Крім того, мешканці села Брище протестують проти вивезення сміття і готові перекрити дорогу і для луцьких сміттєвозів. Окрім того, він нагадав про факти викиду сміття у Волинських лісах.

«Є ситуація, коли сміття зі Львова висипали у Ківерцівському лісі. Була спроба висипати його в Колках, були затримані автомобілі у селі Лище. Необхідно поставити крапку на цьому питанні», – зазначив депутат.

Проте секретар міської ради Юлія Вусенко вважає заборону політичним рішенням. На її думку, Луцькрада має допомогти сусідам.

«Я не хочу говорити, що питання зі сміттям у Луцьку вирішене. Ми завтра можемо опинитися в аналогічній ситуації. Львівське сміття – це наслідок того, що відбувається у нашій країні. Кожен лучанин, який там перебуває, лишає у Львові сміття. Вони лишаться у блокаді тільки через те, що ми не допомагаємо», – зазначила Вусенко.

Проте Андрій Козюра зазначає, що міський голова Львова Андрій Садовий отримав 40 пропозицій від інвесторів про будівництво сміттєпереробного заводу, але на жодну не погодився. Крім того, його обурює, що про підписані договори щодо вивозу сміття нікого не повідомляли.

«Парадокс не в тому, що ми не можемо підставити плече у допомозі з вивезенням сміття, а в тому, що підписуються якісь кулуарні договори про його вивіз. Якщо потрібно дати руку помочі Садовому та львів’янам, то це потрібно було зробити відкрито. Якщо влада з 40 пропозицій не знайшла достойну, то треба шукати причину у Львові», – зазначив депутат.

Підтримав його і Микола Федік. Він стверджує, що львівське сміття блокують вже кілька областей.

«Хочеться перефразувати вислів Садового «візьми і зроби». Так от – брати навчився, зробити – не хоче. Можна вирішити проблему сміття, а не возити його по всій Україні», – наголосив депутат.

У підсумку депутати підтримали проект рішення про заборону вивозу сміття з інших областей на сміттєзвалище у село Брище. Окрім того, згідно з рішенням «Луцькспецкомунтранс» зобов’язується розірвати усі існуючі договори, підписані з іншими областями.

 

Софія СІЧКУН

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром