Відродження: місце майбутнього торговельного павільйону залили бетоном

24 Жовтня 2016, 17:35
3836

Поблизу будинку на проспекті Відродження, 2, де влітку жителі виступали проти вирубки дерев, залили ділянку бетоном, щоб поставити тимчасову споруду.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав місцевий мешканець Володимир Єгоров.

Він зауважив, що дозвіл на розміщення тимчасової споруди надали відповідно до рішення виконавчого комітету від 18 травня 2016 року.

Нагадаємо, 27 липня поблизу майбутнього павільйону почали зрізати дерева у зв’язку з ремонтом теплотраси.

Тоді звучали думки, що спилювання дерев і здійснення робіт з перенесення теплотраси влаштували для того, щоб звільнити місце для встановлення нового торгового павільйону. Втім, власники торгової точки заперечували такий факт, запевняючи, що дерева зрізують через ремонт теплотраси, яка не має жодного стосунку до майбутньої тимчасової споруди.

Наразі територію торгового павільйону уже почали облаштовувати, заливши місце встановлення бетоном.

Втім, як стверджує Володимир Єгоров, посилаючись на Закон України, жодного фундаменту при встановленні тимчасових об’єктів не повинно бути. Зокрема, про такий порядок йдеться у Законі України про регулювання містобудівної діяльності та Наказі міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства №244 від 2011 року про затвердження порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності.


 

«Ці два нормативно-правових документа за своєю силою є вищі, ніж рішення міської ради. У них чітко вказано, що тимчасова споруда для провадження підприємницької діяльності виготовляється з полегшених матеріалів і встановлюється тимчасово без улаштування фундаменту. Якщо уже є залитий фундамент, то це означає, що це буде капітальна споруда. А для того, щоб поставити капітальну споруду, необхідно користуватися іншими нормативно-правовими актами... Такі об’єкти повинні будувати проектні організації, має бути авторський нагляд, архітектурний проект. Його можна зводити лише на підставі декларації про початок будівельних робіт», – зауважив Володимир Єгоров у коментарі Район.Луцьк.

Для того, щоб подати декларацію, треба мати документ про право користування земельною ділянкою. До таких документів відносяться або право власності, або сервітут чи договір оренди. А оренда земельних ділянок державної і комунальної власності здійснюється виключно на умовах аукціону. Якщо цього немає, каже Володимир Єгоров, встановлювати фундамент під споруду не дозволяється.

Фото зі сторінки Володимира Єгорова
Фото зі сторінки Володимира Єгорова

Натомість місцеві жителі, які раніше виступали проти встановлення будь-якого об’єкта на території зелених насаджень, після детального розгляду ситуації погодилися з планом благоустрою території навколо майбутньої тимчасової споруди.

Зокрема, мешканка сусіднього будинку Лариса зауважила, що ініціативна група жителів надсилала заяву до міськради з проханням лишити зону зелених насаджень вільною від будь-яких споруд.

На що отримали відповідь, що тимчасовий павільйон поставлять на три роки. Крім того, зазначили, що власників зобов’язалися впорядкувати територію навколо об’єкта і встановити поблизу дитячий майданчик.

«Коли почали заливати фундамент, я зателефонувала у поліцію, бо вважала, що це неправомірно. Але так, як мені пояснили, там фундамент некапітальний, стрічковий. Його глибина становить близько 20-ти сантиметрів. Сказали, що якраз під тимчасові споруди такий фундамент можна заливати…Після того, як викликали поліцію, приїхали власники, які показали відповідні документи, запевнили, що це не капітальна споруда, а павільйон і запропонували поїхати і подивитися, як вони облаштовують територію біля інших своїх об’єктів», – розповідає пані Лариса.

Фото зі сторінки Володимира Єгорова
Фото зі сторінки Володимира Єгорова

Після оглядин, каже жінка, стало зрозуміло, що планують встановити дійсно торговельний павільйон, а не будувати якусь велику споруду. Крім того, за словами власників, ніяких під’їздів транспорту до споруди не будуватимуть, а на території навколо цього об’єкту, як і попередніх, облаштують клумби та висадять нові дерева.

«Там стояло питання чи пивний бар, чи торговельний павільйон, так що хай краще буде павільйон…Я була приємно здивована тим, як вони облаштовують територію. Хоча, якби там взагалі нічого не було, а лишилася зелена зона, то це був би найкращий варіант», – зауважила місцева мешканка.

Фото зі сторінки Володимира Єгорова
Фото зі сторінки Володимира Єгорова

У свою чергу директор Департаменту муніципальної поліції ЛМР Юлія Сиротинська у коментарі Район.Луцьк зауважила, якщо на місці дійсно заливають фундамент, то це питання уже до представників відділу архбудконтролю. Вони повинні дати висновок про те, чи носить ця конструкція характер капітальної споруди.

«Якщо заливають бетонний фундамент, а не бетонну подушку, на яку ставлять тимчасову споруду, то це дві різні речі. Фундамент заливають по периметру, а подушку встановлюють, щоб вирівняти територію і щоб не підмивало конструкцію. Подушка має бути до 20-25-ти сантиметрів…», – зазначила Юлія Сиротинська.

Крім того, вона додала, що безпосередньо у муніципалів питань до власників немає, адже вони надали усі необхідні документи для встановлення тимчасової споруди.

Фото зі сторінки Володимира Єгорова
Фото зі сторінки Володимира Єгорова

Район.Луцьк звернеться до представників відділу архбудконтролю та власників будівництва, аби ті дали відповіді на всі запитання.

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром