У Луцьку хочуть, аби зброя стала доступною для цивільних

23 Жовтня 2016, 11:10

Міська рада підготує звернення до парламенту з вимогою підтримати законопроект № 1135-1 «Про цивільну зброю і боєприпаси».

Про це йшлося на засіданні постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту у п’ятницю, 21 жовтня.

Нагадаємо, що у вересні у Єдиній системі місцевих петицій Роман Будчик зареєстрував петицію про звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України підтримати законопроект № 1135-1 «Про цивільну зброю і боєприпаси».

Проте петиція не набрала достатньої кількості голосів та була направлена до юридичного відділу міськради, а згодом на розгляд депутатської комісії.

Автор петиції Роман Будчик  пояснює, що в Україні існує проблема з поширенням нелегальної зброї, бандитизмом та зростанням злочинності. Проте країна не має жодного закону, який би пояснював, що таке вогнепальна зброя та як цивільне населення може нею користуватися. Натомість, якщо при самозахисті громадянин використає вогнепальну зброю, то отримає звинувачення за перевищення мір оборони та за нанесення тілесних ушкоджень.

Вищезгаданий законопроект вже напрацьований і покликаний врегулювати ці питання. Проте у Верховній Раді не поспішають виносити його на голосування.

«Я особисто є власником зброї і вважаю,  що це необхідно для нашого соціуму в теперішній ситуації. Так, можливо хтось буде казати, що зброї буде забагато. Але я наголошу,  що людина, яка свідомо купує собі пістолет і заносить його у базу даних, не буде ним же робити злочин. Люди будуть використовувати зброю для запобігання злочинів, або для самозахисту», – наголосив Роман Будчик.

Крім того,  він зауважив, що побідні петиції та звернення до керівництва держави пишуть у багатьох областях України. Він сподівається, що у парламенті звернуть увагу на кількість звернень та дослухаються до вимог українського народу.

Члени комісії підтримали таку пропозицію та зазначили,  що напрацюють проект рішення на листопадове пленарне засіданні сесії міськради.