Як правильно вибрати професію

19 Травня 2019, 20:19
Наталія Балакіна 3237
Наталія Балакіна

Перед кожною людиною рано чи пізно постає вибір професійного шляху та майбутньої професії, який потрібно прийняти зважено. Поради про те, як зорієнтуватися у професійному виборі сьогодні – від начальника відділу організації профорієнтації Волинського обласного центру зайнятості Наталії Балакіної.

Щоб обрати професію, безумовно, треба володіти інформацією. Окрім експертних публікацій у різних виданнях, існує ще й спілкування з друзями, знайомими, родиною. Та їхні поради обов’язково мають бути реальними, не відірваними від життя, об’єктивними. Перш за все потрібно врахувати інтерес до професії та можливість подальшого розвитку своїх здібностей і талантів.

Які критерії вибору професії існують?

Найперше потрібно зважити всі «за» і «проти», подумати над тим, чи стане обрана професія справою усього життя, чи приноситиме моральне задоволення. Обов’язково потрібно врахувати її затребуваність на ринку праці: проаналізувати основні тенденції та потреби роботодавців, зокрема, у місцевості, де проживаєте.

Є багато стереотипів щодо престижності тих чи інших професій. Чи варто на це зважати?

Відразу скажу, що молоді не треба хвилюватися про те, що скажуть інші з приводу «моди» на ту чи іншу професію, адже кожна з них суспільно важлива і необхідна. Так, до прикладу, зараз на ринку праці затребувані робітничі спеціальності: інженери, слюсарі, механіки, водії, кухарі, продавці. Кожна професія неповторна і має свою специфіку.

Ось кілька запитань, на які потрібно спочатку відверто відповісти, обираючи фах:

1. Від яких умінь і здібностей ви отримуєте найбільше задоволення? 2. Чим цікавитесь найбільше? Як проводите вільний час? 3. Які навчальні предмети подобаються? 4. Чим готові займатися кожного дня по 8 годин на день із року в рік? 5. Про яку роботу мрієте? 6. Яким уявляєте своє заняття через 10 років? 7. Яка робота була б для вас ідеальною? Опишіть її детально. Уявіть себе у цій галузі: з ким ви працюєте, як проводите час? 8. Визначте власні критерії вибору професії? (Обов'язкові та бажані, запишіть їх). 9. Визначте свої сильні сторони і навички, що дозволять якісно працювати в обраній професії? 10. Які знання необхідно отримати, щоб працювати на роботі своєї мрії? 11. Якщо роботи вашої мрії немає на ринку праці, то яку альтернативу будете обирати? 12. Із ким можна поговорити, щоб отримати корисну пораду для планування кар'єри інформацію? 13. Запишіть свої довгострокові цілі у контексті обраної кар’єри і дійте!

Після відповіді на вищевказані запитання потрібно зіставити свої бажання з реальними можливостями, потребами сучасного ринку праці. Окрім того, варто орієнтуватися на три складові: «Хочу» – «Можу» – «Треба». Хочу – ваші прагнення (бажання, інтереси, схильності, ідеали). Можу – можливості (стан здоров'я, здібності, рівень знань, характер, темперамент). Треба – кадрові потреби суспільства.

Не поспішайте із вибором професії, аби по-справжньому любити свою роботу!

Читайте також: У Луцьку на фестивалі науки подарували 2 000 гривень за найкраще гасло

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром