У центрі міста лучанок перевіряли на рак

21 Жовтня 2016, 13:29
2013 Джерело: zz.te.ua

З нагоди Всеукраїнського дня боротьби з раком молочної залози активісти Молодіжної ради Луцька організували захід «Скажемо ні раку молочної залози!», який відбувся 20 жовтня у центрі Луцька.

Про це інформують на сайті міськради.

У зв’язку з цим, управління охорони здоров’я міської ради дало доручення керівництву КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» направити пересувний мамограф для безкоштовної перевірки лучанок та гостей міста на наявність захворювання на рак молочної залози.

З допомогою апарату можна виявити 45% пухлин, які неможливо знайти пальпаторно. Крім того, з допомогою мамографа можна побачити пухлини об’ємом до 2 міліметрів.

У цей день попередній огляд жінок в пересувному рентгено-діагностичному кабінеті проводив лікар-хірург-онколог мамологічного відділення Волинського обласного онкологічного диспансеру Сергій Кучко, а мамографію - рентгенолаборант діагностичного відділення КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» Олег Лапін.

Варто зауважити, що кількість захворювань на рак в Україні з року в рік хоч і не стрімко, проте зростає. Частішають і випадки раку молочної залози. Причому упродовж останнього часу онкозахворювання молодшають.

Згідно з рекомендаціями, щорічному клінічному обстеженню підлягають жінки всіх вікових груп, а тим, кому за 40, необхідно раз на один-два роки перевірятися на мамографі.

Медики зауважують, що на Волині, та й по Україні в цілому, скринінгове обстеження молочних залоз проходить лише близько 10% жінок, тоді як у розвинених країнах ці показники сягають 65-75% населення.

 Аби мінімізувати свої шанси захворіти, слід вчасно приходити на профогляди до лікаря. Адже виявлений на ранніх стадіях рак молочної залози виліковується приблизно у 94% випадків. 



 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром