У Луцьку конфлікт навколо муніципальної лікарняної каси

20 Жовтня 2016, 15:15
2248

Муніципальну лікарняну касу звинувачують у витрачанні благодійних коштів.

Про це йшлося на засіданні комісії з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови у четвер, 20 жовтня.

Відповідне звернення до міської ради адресував голова громадської організації «Волинська обласна лікарняна каса» Дмитро Глазунов.

Він розповів, що мета звернення полягає у бажанні допомогли людям у лікарнях та зняти фінансовий тягар з громадян. Наразі досить гостро стоїть питання недофінансування медицини і одна з форм підтримки медичної галузі – благодійні внески. Проте він переконаний, що ці кошти витрачаються на інші потреби. Зокрема наголошує, що тисячі доларів з муніципальної каси пішли на закупівлю квітів та покупку автомобіля для чиновника.

Крім того розповів,  що благодійний фонд «Рідна Волинь», який він очолює, розробляє програму часткової компенсації витрат на обстеження в лікарні. Проте для цього необхідні конкретні розрахунки за послуги.

«Виникає питання – чому УЗД вартує 50 гривень. Я хочу побачити потребу в цих благодійних коштах.  Де можна побачити конкретні розрахунки? Головне питання – якщо за кошти лучан муніципальна каса дозволяє купити автомобіль для чиновника, якщо закуповуються квіти еквівалентні тисячам доларів США, то ці гроші недоотримує заклад. В мене запитання – яка частка іде з прибутку на потреби хворих лучан», – запитував Дмитро Глазунов.

Проте голова комісії Алла Надточій зазначила,  що під час дня депутата представники громади розбиралися у питанні муніципальних кас. Жодних проблем у звітах депутати тоді не побачили.

Пояснила ситуацію і головний лікар міської клінічної лікарні Лариса Духневич. Вона розповіла, що у 1998 році медицина переживала кризовий період. Для того,  аби втримати галузь на плаву, створили ГО «Муніципальна лікарняна каса». Аби організація не викликала недовіри, засновниками попросили виступити Федора Кошеля та Святослава Кравчука. Згодом створили і муніципальну аптеку.

Крім того вона розповіла, що Міністерство охорони здоров’я надало протоколи, які повинні виконати працівники, коли пацієнт приходить в лікарню. За невиконання протоколів передбачена кримінальна відповідальність.

Вартість кожної послуги обрахована, проте держава не покриває усі витрати. Вона стверджує – якщо кошти, отримані від держави поділити на пацієнтів, то виходить 13 гривень на один ліжко-день. Лікарня готова надавати послуги за актом виконаних робіт, але такий механізм відсутній. Тому доплату за медичні послуги,  які надали громадянам, можна отримувати через благодійні організації.

До того ж, Алла Надточій наголосила,  що медицина у Луцьку стоїть на високому рівні, та зауважила, що звинувачення Дмитра Глазунова не підтверджені.

Відтак, депутати не прийняли жодних рішень щодо звернення.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром