Продукт, який не страшно купувати і давати дітям, – Роман Романюк про лохину

15 Травня 2019, 10:12
2563

Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк разом із в. о. директора Старовижівської районної філії ВОЦЗ Тетяною Гаврилюк відвідали господарство, яке займається вирощуванням органічної ягоди – лохини.

Робочий візит відбувся 13 травня у Старовижівському районі, – інформує Волинський ОЦЗ.

Органічне землеробство – сімейна справа, адже, як розповідає консультант-практик Марія Маник, перші кущі її тато привіз з-за кордону ще в 90-х роках. Тепер дбає про лохини Марія разом із чоловіком Русланом.

Господиня розповіла про секрети вирощування цієї культури.

«Лохина – ягода примхлива. Саджанець ніколи не приживеться в чорноземі, а от плодоноситиме висаджений у піску. Кожен сорт відрізняється величиною плоду і терміном визрівання. Ягода дозріває наприкінці червня. Її об’єм може сягати трьох сантиметрів у діаметрі», – розповідає Марія Маник.

За словами Марії Маник, дозріла ягода обов’язково має бути солодкою. Однак мисливці за швидкою наживою продають і незрілі, кислі лохини.

Специфіка кореневої системи куща поверхнева. Вона не пускає стержневого кореня. Лохини постійно потрібно мульчувати (утеплювати тирсою, хвоєю). Якщо корінь буде не закритий – взимку вимерзає, влітку – всихає. Не сприймає ягідник і звичайної води: потрібна або приболотна місцевість, або спеціальна система поливу («крапелька»).

Вирощування органічної ягоди – справа кропітка. Часто потрібно протистояти не лише природним умовам, але й боротися зі шпаками, які обкльовують плоди, та зайцями, які чатують на коріння куща.

Готову продукцію Маники збувають самостійно. Продають і саджанці. Однак такий заробіток триває недовго – із 10 жовтня по 10 листопада, коли рослина переживає найменший стрес.

«Я в захваті від вашого господарства. Ніколи б не міг подумати, що лохини можуть сягати росту людини. Ваша відмова від хімічної обробки кущів заслуговує поваги. Ви вирощуєте справді якісний екологічно чистий продукт, який не страшно купувати і давати дітям. Успіхів вам у вашій справі», – завершив зустріч Роман Романюк.









Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром