Чим їздитимуть до сіл і скільки платитимуть пасажири після закільцювання міських маршрутів

19 Жовтня 2016, 17:40
2979

Після того, як чотири міські маршрути закільцюють, до сіл планують пустити додаткові автобуси, за які пропонують платити по такому ж тарифу, як і по місту.

Нагадаємо, відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради від 23 вересня, кілька міських маршруток, які їздили до навколишніх сіл, рухатимуться лише по території міста.

Для вияснення деталей у середу, 19 жовтня, представники «Народного контролю» організували круглий стіл, де обговорили, яким чином організують перевезення пасажирів до прилуцьких сіл.

Заступник міського голови Сергій Григоренко зауважив, що закільцювати маршрути вирішили відповідно до інформації у Законі України про автомобільний транспорт. Адже приміські сполучення повинна контролювати облдержадміністрація.

«Ті маршрути, які курсували за межі міста, були з порушеннями Закону України про автомобільний транспорт, і нам на цьому обласна адміністрація неодноразово наголошувала. Зокрема, 31 березня цього року голова ОДА Володимир Гунчик надіслав лист на нашу адресу, де попросив терміново надати департаменту інфраструктури і туризму пропозиції щодо закорочення усіх міських маршрутів у межах Луцька. На весняно-осінній період продовжити міські маршрути до дачних масивів можна тільки за погодженням з облдержадміністрацією», – повідомив Сергій Григоренко.

У зв’язку з цим міські маршрути вирішили закільцювати, а на приміські перевезення представники облдержадміністрації оголосять конкурс і замінять діючі маршрутки. Сергій Григоренко також наголосив, що міські маршрутки їздитимуть до сіл до тих пір, доки обласна влада не проведе конкурс на перевезення.

Втім, закільцювання не стосуватиметься тих автобусів, які курсують до сіл, що погодилися на співпрацю з Луцьком. Це, каже Григоренко, передбачено у договорі про співпрацю.

В свою чергу заступник директора Департаменту інфраструктури та туризму Волинської ОДА Наталія Остапкович повідомила, що після перемовин з міською радою вирішили спершу закільцювати маршрут №22, потім №32, №25 і №30.

«27 жовтня оголосимо конкурс на перевезення. Зокрема, на маршрут №251 «Підгайці-Забороль», де плануємо дев’ять постійно задіяних машин і одну резервну. Маршрутка їхатиме з Підгаєць, проїжджаючи школу №7, піднімаючись за автозаводом направо і далі по Рівненській,а біля Київського майдану звертатиме вниз на Глушець і курсуватиме по Ковельській, Львівській, Володимирській і далі. Тому жителі прилеглих територій не відчують того, що не буде транспортного сполучення», – зазначила чиновниця.

Що стосується маршруту №22, Наталія Остапкович зауважила, що у Рожищенському напрямку автобуси приміського сполучення їздять з приблизним інтервалом п’ять хвилин. Крім того, з 4 листопада починають здійснювати перевезення за маршрутом Луцьк-Рожище, на якому оптимізували маршрутну мережу і облаштували транспортні засоби для людей з обмеженими фізичними можливостями. Маршрут сполучатиме обласну лікарню і районну лікарню в Рожищах.

В Рокині наразі приміські автобуси курсують з інтервалом у 15 хвилин. Окрім цього, оголосять конкурс на ще один маршрут в селище. Також планують запустити ще два маршрути «Луцьк-Маяки».

Вартість проїзду, за словами обласної чиновниці, планують встановити таку ж, як і по місту. Втім, Підгайцівський сільський голова Юрій Семенюк вважає, що закільцювати маршрути вирішили через те, що громади сіл, у які їздять вказані автобуси, не виявили бажання співпрацювати з Луцьком.

«Усе зійшлося після того, як сільрада відмовилася об’єднуватися з Луцьком. Перевезення в межах Луцька і за місто – це дуже рентабельний бізнес…» – зазначив Юрій Семенюк.

Натомість Княгининівський сільський голова Олена Твердохліб зауважила на тому, що після закільцювання маршруту №22 жителі села Милуші просто не зможуть зранку доїхати до роботи.

Зважаючи на зауваження від сільських голів, депутат міськради Павло Данильчук запропонував поки не проводити конкурс на перевезення, а спершу провести перемовини не лише з міською владою, а й з сільською громадою і прийти до спільного вирішення проблеми.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром