У Луцьку за 25 років незалежності України вперше презентували книги для незрячих

18 Жовтня 2016, 16:30
7468

У студії друку шрифтом Брайля створили дві перші книги для людей із вадами зору, а у перспективі планують друкувати до десяти книг в рік у 20-30-ти примірниках.

Презентація двох стартових книг «Волонтери. Мобілізація добра» та дитячої книги Надії Гуменюк «Літо з амазонками» відбулася у вівторок, 18 жовтня.

Друкували книги у студії друку шрифтом Брайля «Braille Studio», центри якої функціонуватимуть не лише у Луцьку, а й в Києві.

Голова Волинського осередку всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук зазначив, що проект почали реалізовувати одночасно з київськими колегами. Та наразі вдалося завершити лише одну частину в Луцьку.

Обладнання для луцької студії придбали після перемоги у конкурсі громадських ініціатив.

«Ми виграли конкурс завдяки небайдужим волинянам і, взявши 45 тисяч гривень, придбали обладнання, якого буде достатньо на перший час для друку. Відтепер луцькі незрячі матимуть доступ до літератури та інших дидактичних матеріалів шрифтом Брайля», – зазначив Віталій Ткачук.

Половину коштів на придбання принтера у Луцьку надала директор Центру хірургії ока професора Загурського Тетяна Єремеєва. Допомогли з купівлею обладнання і представники компанії «Модерн-Експо» та благодійного фонду «Волинь-2014».

Директор Центру хірургії ока професора Загурського Тетяна Єремеєва
Директор Центру хірургії ока професора Загурського Тетяна Єремеєва

У свою чергу, міський голова Микола Романюк пообіцяв, що з міського бюджету в наступному році також виділять кошти, які погасять певну суму витрат, що потребує студія друку.

«Це дійсно непересічна подія. Хотів би подякувати ініціаторам…Дуже шкода, що це сталося аж на 25-му році незалежності нашої держави. Все-таки, напевно, це мало би бути раніше. Зі свого боку хочу сказати, що міськрада всіляко сприятиме цьому. Поки що ми передбачаємо у бюджеті наступного року близько 50 тисяч гривень, які будуть іти на витратні матеріали для друку книг», – наголосив Микола Романюк.

Міський голова Микола Романюк
Міський голова Микола Романюк

Друкували книги і за підтримки Волинської обласної друкарні. Заступник директора Іван Синюк зауважив, що дві книги –  це лише перший крок. Загальний тираж кожної із книжок налічуватиме 30 примірників.

«Сподіваємося, що на цьому ми не будемо зупинятися, а видаватимемо нові книжки. Уже виникла ідея видавати кілька екземплярів шрифтом Брайля з усіх книг, які друкуватимемо. Також хочемо звернутися до всіх видавництв України, щоб вони підтримали таку ініціативу і виступити щодо цього питання із законодавчою ініціативою», – зазначив Іван Синюк.

Заступник директора Волинської обласної друкарні Іван Синюк
Заступник директора Волинської обласної друкарні Іван Синюк

Доцент кафедри тифлопедагогіки НПУ імені М. П. Драгоманова, співорганізатор акції Анна Серпутько зауважує, що подібні центри повинні функціонувати у різних областях України. Наразі найбільш затребуваною є дитяча література, надрукована шрифтом Брайля. Адже для дитини замінити друковану літературу озвученою неможливо, бо тоді вона не засвоюватиме писемне мовлення.

Викладач  НПУ імені М. П. Драгоманова Анна Серпутько
Викладач НПУ імені М. П. Драгоманова Анна Серпутько

Друкарем стартових примірників книг у Луцьку став незрячий Олександр Мельник, який з дитинства освоїв техніку читання шрифтом Брайля. Чоловік зауважує, що робота на такому принтері трохи шумна, але не є надто важкою, бо процес супроводжує озвучення.

«З такою дороговартісною апаратурою я зіткнувся вперше в своєму житті. Спершу  здавалося, що працювати буде складно, але коли приступив до роботи, то зрозумів, що там усе пристосовано і озвучено. Це трохи шумна робота, оскільки звичайний принтер друкує фарбою, а цей – вибиває шрифт. Але ми до цього звикнемо», – вважає Олександр Мельник.

Олександр Мельник показує, як працює обладнання
Олександр Мельник показує, як працює обладнання

Принтер, який друкуватиме у Києві, дозволить випускати більшу кількість книг, ніж у луцькій студії. Втім, коштів на його придбання ще не зібрали.

«У віддалених містах буває, що «вибух» відбувається швидше, ніж у Києві. Нам поки вдається важко збирати кошти. Ми проводимо майстер-класи, тренінги, просвітницькі акції на різних платформах… Але, на жаль, на них можна зібрати не так багато коштів…Із 16 тисяч доларів, які необхідні для придбання принтеру, ми маємо лише 9 тисяч гривень», – зазначає Анна Серпутько.

Тож поки особливі книги для незрячих друкуватимуть тільки в Луцьку. Попередньо планують випускати до десяти книг в рік. Великі тиражі поки без київських колег не робитимуть. Достатньо буде, каже Віталій Ткачук, 20-30-ти примірників для бібліотек і приватного користування.



Голова волинського осередку ВГО Генерація успішної дії Віталій Ткачук
Голова волинського осередку ВГО Генерація успішної дії Віталій Ткачук


На цьому принтері друкують книги шрифтом Брайля у Луцьку
На цьому принтері друкують книги шрифтом Брайля у Луцьку








Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром