Луцький замок: як працюватиме місцевий кликун

10 Вересня 2015, 16:32
3081

У місті відновили давню традицію сурмління.

Для того, щоб підвищити туристичну привабливість та зберегти давній звичай, міський голова Микола Романюк підписав розпорядження «Про відродження історичної традиції Луцького кликуна». Про це пише сайт Луцької міської ради.

У міськраді розробили ціле положення, яке регламентуватиме роботу кликуна. У ньому йдеться про те, що кликун (або глашатай) – це давня професія, яка полягала в інформуванні жителів міст доби Середньовіччя. Кликуни повідомляли населенню найрізноманітнішу інформацію: про вшанування уславлених полководців, про прибуття в місто чужоземних послів, про чергову роздачу хліба або грандіозну циркову виставу, про виклик громадян у суд, про винесення вироків і виконання страт, оголошували королівські укази, сповіщали городян про збір податків тощо. Будь-яка важлива юридична справа підлягала «обволанню» кликуном у людних місцях.

У Луцькому замку кликуни, окрім іншого, стояли на нічній варті та «кликали» – постійно перегукувалися, а в разі пожежі чи нападу ворогів били на сполох. Звідси пішла місцева назва професії - Кликун (далі кликун).

Крім того, міськрада визначила графік і умови роботи кликунів:

«Ритуал сурмління та проголошення кликунами важливих для міста подій з В'їзної вежі Луцького замку триває щороку з дня відкриття у Луцьку туристичного сезону до свята Покрови Пресвятої Богородиці (14 жовтня). Додатково ритуал може проводитися у святкові, знаменні та пам'ятні для міста дні; у зв’язку із проведенням важливих заходів та подій (за окремими розпорядженнями)», – йдеться у повідомленні міськради.

У період з дня Відкриття туристичного сезону і до 14 жовтня ритуал здійснюється:

- у будні дні один раз на добу о 12.00 год.;

- у вихідні та святкові дні двічі на добу - о 12.00 год. і 19.00 год.

Під час обіднього ритуалу кликун тричі сурмить три перші акорди приспіву пісні Степана Кривенького «Волинь моя». Під час вечірнього святкового ритуалу кликун вигукує слова «вартую», після чого тричі сурмить перші три акорди приспіву відомої мелодії про наш край. За потреби під час обіднього і вечірнього ритуалів кликун може оголошувати про певні події чи проведення загальноміських заходів. Також кликун залучатиметься до проведення культурно-просвітницьких та святкових заходів у місті.

Кликун буде не лише здійснювати ритуальні та символічні вигуки, а й рекламуватиме уродини чи весілля. Однак це відбуватиметься на комерційній основі, за попереднім погодженням з управлінням туризму та промоції міста. 

Також міська рада визначила, хто може претендувати на почесне місце. Ним має бути чоловік віком від 18 до 50 років з талантом артиста, який має сильний голос та грає на духових інструментах.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром