Давній Луцьк: що писали про грандіозний військовий марш у місті

18 Жовтня 2016, 12:05
1766 Джерело: hroniky.com

Наприкінці 1930-х років у Європі пахло війною. У вересні 1938 року, за рік до початку війни, Військо Польське проводило масштабні маневри на Волині.

Участь в маневрах взяли 5 піхотних дивізій, одна бригада кавалерії, кавалерійська дивізія, бригада легких бомбардувальників, танкові частини та підрозділи корпусу охорони прикордоння, - пишуть «Хроніки Любарта».

20 вересня усі ці війська влаштували марш у Луцьку. Він розпочався о 9 годині ранку і тривав 7 годин. Багато тисяч польського війська пройшлися по вулиці Болеслава Хороброго. Тепер це проспект Волі. Війська йшли в напрямку нинішнього Київського майдану.

Парад приймав Маршал Польщі Едвард Ридз-Сміглий. Весь час поки тривав парад, з балконів будинків уздовж вулиці люди кидали квіти на вояків. Поки по бруківці тягнулися наземні війська, в небі над Луцьком летіли літаки. Свідок тих подій Тадеуш Марцінковський тоді був маленьким хлопчиком. Він залишив спогади про той парад.

***

Одна з дефіляд запам’яталася особливо. То був показ військ, які брали участь у великих маневрах на Волині в вересні 1938 року.

В переддень параду на стадіоні відбувалися урочистості з нагоди перебування в Луцьку маршалка Ридз-Сміглого. На стадіон громада Волині вручала Армії військове обладнання, куплене за власні кошти.  Ми з батьком були на тих урочистостях і бачили маршалка. Наступного дня зранку вирушили ми цілою родиною на вулицю Хороброго, де мав відбутися парад. Трибуна була влаштована вкінці вулиці і було важко до неї дістатися.

Ми зупинилися з родиною на відтинку між православним цвинтарем та урядом Воєводським. Зібралося багато людей на вулиці Хороброго. Мене тато взяв на руки, аби я був вище і міг бачити парад і маршалка, який їхав у напрямку трибуни. Відділи військ марширували кілька годин, а розпочали її полки кавалерії, які підняли ентузіазм глядачів. Вкінці йшла піхота. Ми добули до кінця параду. Найбільше змучився мій тато, який весь час тримав мене на собі.


 

Коментарі
18 Жовтня 2016, 17:55
Войско польске на роверах... Чого ж вони так здали Польщу швідко...
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром