У Луцьку розповіли, як новий закон вплине на місцеві вибори

10 Вересня 2015, 15:04
1708

Активісти Громадянської мережі ОПОРА стверджують, що порушення виборчого законодавства розпочалося ще до офіційного старту перегонів.

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Людмила Хомич під час прес-конференції розповіла, що незважаючи на заборону передвиборчої агітації до визначеної дати, далеко не всі кандидати наразі дотримуються закону.

За її словами, майбутні учасники виборчих перегонів зловживають адміністративним ресурсом: проводять благодійну та соціальну діяльность, що вважається прихованою агітацією. Проте покарання, передбачене за порушення цієї норми, носить лише дисциплінарний характер.

Згідно до нового закону, вибори міських голів у великих містах, зокрема у Луцьку, проводитимуться у два тури. Крім того, зменшиться кількість депутатських мандатів у радах. 

Немалим плюсом нового законодавства є можливість розбудови партій, а також структурування влади. Проте у прийнятому поспіхом законі є і чимало мінусів.

«Можливе збільшення відсотку підкупу та втрачених голосів. Нечесна боротьба між кандидатами та порушення рівних умов для них. А також можлива втрата ваги мандату. Крім того, малоймовірною є належна підготовка, оскільки закон було прийнято безпосередньо перед виборами», – розповідає Людмила Хомич.

Активісти переконані, що покращити ситуацію можна шляхом громадського контролю. На виборах громадські спостерігачі будуть прирівнюватися до суб’єктів виборчого процесу та зобов’язуються виявляти порушення та зловживання службовим становищем. Усі факти порушень будуть внесені на інтерактивну мапу, за допомогою якої кожен зможе побачити, де їх здійснили найбільше.

«Передбачити результати виборів наразі дуже важко, адже по-перше, люди звикли голосувати за конкретного кандидата, а на цих виборах більшої ваги матимуть партії. Також немалу роль відіграє неповне розуміння нового законодавства», – пояснила Людмила Хомич. 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024