Колеги затриманого в Луцьку адвоката: «Це не хабар, а гонорар»

08 Травня 2019, 23:08
4338

У Раді адвокатів Волинської області заперечують, що їхнього колегу з Луцька затримали на хабарі.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці ради у Facebook.

У Раді адвокатів вирішили відреагувати на інцидент, оскільки у ЗМІ відбулося «неправильне наданняя відомостей» щодо «затримання адвоката на хабарі та щодо вчинення шахрайських дій адвокатом».

Подаємо заяву волинських адвокатів без змін і правок:

«06 травня 2019 року біля 1600 год під час отримання адвокатом гонорару в приміщенні свого офісу від клієнта у відповідності до договору про надання правової допомоги та угоди про виплату гонорару, працівники поліції без дозволу адвоката проникли на територію його офісу з метою проведення огляду місця події на предмет виявлення неправомірної вигоди, яку ніби то отримав адвокат.

Після вилучення у адвоката коштів, які були внесені клієнтом, як гонорар по справі, мобільного телефону, паспорта та посвідчення адвоката, адвоката було доставлено у Луцький відділ поліції в кабінет слідчого СВ Луцького ВП.

При проведенні слідчої дії не була надана ухвала слідчого судді про надання дозволу на її проведення; не був допущенний адвокат для захисту особи, відносно якої ця слідча дія проводилася; фактично було здійснено незаконне затримання адвоката.

З обставин проведенння слідчої дії щодо адвоката, вбачаються порушення норм закону, які істотно порушують права та основоположні свободи людини; професійні права адвоката та гарантії адвокатської діяльності:

1. Адвокатська діяльність захищена державними гарантіями та охороняється Конституцією України. Так, адвокат належить до окремої категорії осіб, щодо яких існує спеціальний порядок здійснення кримінального провадження, зокрема щодо затримання, проведення обшуку та повідомлення про підозру.

Статтею 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» визначено, що професійні права, честь і гідність адвоката гарантуються та охороняються Конституцією України, цим Законом та іншими законами. Норми статті 23 даного Закону містять перелік гарантій адвокатської діяльності, порушення яких має наслідком настання кримінальної відповідальності. Зокрема, згідно абз.2 ч..2 ст.23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката має бути присутній представник ради адвокатів регіону.

Для забезпечення його участі службова особа, яка буде проводити відповідну слідчу дію чи застосовувати захід забезпечення кримінального провадження, завчасноповідомляє про це раду адвокатів регіону за місцем проведення такої процесуальної дії. Повідомлення про проведення слідчих дій у володінні адвоката о 16:00 год 06.05.2019 року надійшло на електронну адресу Ради адвокатів Волинської області о 18:05 год 06.05.2019 року, фактично після того, як слідчі дії були вже проведені.

Вчинення в будь-якій формі перешкод до здійснення правомірної діяльності захисника чи представника особи по наданню правової допомоги або порушення встановлених законом гарантій їх діяльності та професійної таємниці є кримінально карним діянням, відповідальність за яке настає за ст. 397 КК України. При цьому, вчинення таких дій службовою особою є обтяжуючою обставиною та кваліфікується за ч. 2 ст. 397 КК України

2. Відповідно до ч.1,2 ст.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи, а згідно ч.2 ст.234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч.3 ст.236 КПК України перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред’явлена ухвала і надана її копія. Слідчий, прокурор не має права заборонити учасникам обшуку користуватися правовою допомогою адвоката або представника. Слідчий, прокурор зобов’язаний допустити такого адвоката або представника до обшуку на будь-якому етапі його проведення.

Оскільки, мало місце незаконне проникнення до приміщення, що знаходиться у володінні адвоката, незаконне проведення в ньому огляду, то в діях працівників правоохоронних органів наявний склад кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.162 КК України.

3. Так як адвокат був позбавлений волі, шляхом утримання протягом тривалого періоду спочатку в приміщенні офісу , а потім в Луцькому ВП ГУ НП у Волинській області, то, фактично, мало місце завідомо незаконне затримання, а в діях слідчого наявний склад кримінального правопорушення, передбачений ч.1 ст.371 Кримінального кодексу України.

4. З обставин події також вбачається умисне вчинення працівниками правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих їм прав чи повноважень, зокрема, щодо проведення слідчих дій слідчим СВ Луцького ВП ГУНП України у Волинській області відносно адвоката, що завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам адвоката та супроводжувалися насильством, тобто, в діях працівників правоохоронного органу вбачається склад злочину, передбачений ч.2 ст. 365 КК України – перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу.

Істотні порушення прав адвоката у роботі правоохоронних органів є небезпечною практикою, яка перекреслює цілі судової реформи та ставить під сумнів один з ключових принципів правової держави – реальні гарантії дотримання прав та основоположних свобод громадян.

З приводу цих порушень Радою адвокатів Волинської області направлено заяву (повідомлення) в Територіальне управління Державного бюро розслідування, прокурору Волинської області.

Крім того, в засобах масової нформації 07.05.2019 року з’явилося повідомлення прес-служби прокуратури Волині про те, що «адвоката на Волині підозрюють у шахрайстві та підробленні й використанні підроблених документів». Особа, про яку йдеться в повідомленні дійсно отримувала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Однак, відомості до Єдиного реєстру адвокатів України не вносила; будь-яка інформація щодо заняття адвокатською діяльністю цією особою в Раді адвокатів Волинської області відсутня».

Разом з тим, слід зазаначити, що дана особа до отримання свідоцтва тривалий період працювала в правоохоронних органах міста Луцька, була слідчим. А досудове розслідування по кримінальному провадженню, в якому лише 07.05.2019 році оголошена підозра, вказаній в повідомленні особі, триває з 2016 року.

Читайте також: У Луцьку адвоката спіймали на хабарі

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром