Луцькі науковці видали книгу про історію профспілок на Волині у міжвоєнний період

08 Травня 2019, 13:44
Кадр з фільму «Кулак» 1819
Кадр з фільму «Кулак»

В основу дослідження лягло майже півтористоні архівних документів польською мовою.

Друге видання монографії презентували під час круглого столу «Міжнаціональні відносини у Центрально-Східній Європі 1921 – 1945 рр..» 7 квітня у рамках Днів Європи.

Учасник заходу Станіслав Щеблюк, директор коледжу технологій, бізнесу та права Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, наголосив, що тема профспілок не була розкрита аж до 1992 року. До того часу усі документи були засекречені. Відтак процес тільки тепер можна вважати «запущеним». Хоча й зараз не легко потрапити у польські архіви.

Оскільки в українців не було можливості до початку другої світової війни систематизувати дослідження, які вже були на той час, тепер цим займаються чільні (провідні) науковці Волині. Керівник зауважив: «можна й далі розвивати цю тему».

Кандидат історичних наук Микола Кучерепа розповів, що «На Волині власних профспілок не було, тому що польська влада не дозволяла українцям створювати їх, тому вони входили тільки в їхні. А це понад 2 тисячі професійних організацій, які були потрібні».

Дослідниця українсько-польських відносин Людмила Стрільчук одразу ж поділилася враженнями: «Книга поповнила та розширила українську історію. Це – джерельна база оригінальних архівних документів. Майже 600 сторінок, і фотографії кольорові! Це ж дослідження в дослідженні. Як сказала Ліна Костенко «Кожен фініш це по суті старт». Чекаємо ще від вас видань».

Профспілкова діячка Галина Даниленко зауважила, що «зараз у молоді не виникає ніяких асоціацій зі словом «профспілка», і це те, що ми втратили і не можемо наздогнати. На профспілку треба створювати моду. Бо молодь хоче бачити її корисною та модною. Так як це зробили американці, вклавши 11 мільйонів доларів у фільм «Кулак» з Сільвестром Сталлоне у головній ролі (сюжет фільму – події відбуваються 1937 року в час Великої депресії у місті Клівленд штату Огайо. Робітник Джонні Ковак береться за захист прав своїх співробітників, входить до профспілки, починає заробляти на кожному новому її члену, згодом очолює і розширює. Усе це відбувається на фоні шаленого тиску працедавців, страйків та стосунків із мафією – ред.). Історія розвивається по спіралі. За офіційними даними, в Україні 8 мільйонів працюючих людей, з яких лише 5% зареєстровані в профспілках».

«Своїх прав можна добитися і без жертв», – сказав співавтор праці Микола Кучерепа.

На завершення заходу професор Володимир Баран «побажав», щоб ні у кого не було таких асоціацій із словом «профспілка», як у нього:

«Перше – внески, друге – коробка цукерок за 30 гривень, а я ж за рік сплатив тисячу, і грамота, яку віддають з запізненням на півтора року, бо «десь у когось у шухляді випадково загубилась».

Читайте також: Чисті вулиці, басейн, таксі: яким був Камінь-Коширський під владою міжвоєнної Польщі

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024