У Луцькому районі відновлюють хату XIX століття

17 Жовтня 2016, 11:03
1974 Джерело: volyn-museum.com.ua

Дерев’яний будинок ХІХ століття відновлюють у Рокинівському музеї сільського господарства-скансені.

Відшукали його 10 років тому під час однієї із етнографічних експедицій Західним Поліссям. Та до реставраційних робіт вченим вдалось приступити лише цьогоріч, – пише Район.Шацьк з посиланням на Волинь-нову.

Унікальність споруди – у технології будівництва, адже мудрі поліщуки зробили її не простою, а енергозберігаючою. Як з’ясовується, ще два століття тому наші предки знали секрети економії.

«Ця хата цікава своєю оригінальною конструкцією. Її збудували в середині позаминулого століття на хуторі «Баб’я гора» поблизу села Теклине Камінь-Каширського району, а на початку 20-го століття перенесли у село. Два роки тому музеєві вдалося викупити її у нащадка господаря і перевезти із села у Рокині», – розповідає директор музею-скансену Олександр Середюк.

Реконструкцію хати фактично завершили. Незабаром вона стане новим оригінальним експонатом в експозиції «Козацький зимівник» на території Рокинівського дендропарку.

Будівля доповнить колекцію унікальних споруд, таких як установлена і реставрована у 2012 році хата із села Острів’я Шацького району (збудована у 1804 році – один із найстаріших архітектурних об’єктів в Україні).

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром