Раціон харчування малечі в 1 рік

03 Травня 2019, 17:12
9098

Педіатри та дитячі дієтологи підтверджують, що в один рік організм дитини має певні трансформації: стравохід та кишківник вже практично сформовані. Малюк вже має власну унікальну мікрофлору та особливі ферменти, що допомагають засвоювати їжу.

Мами розпочинають прикорм каші, пюре, сирків. Але різка зміна раціона малюка на «дорослий» в 12 місяців – завчасна.


 

Загальні вимоги

Потрібно переводити дитині із рідкої їжи на напівтверду. Спочатку підходять пюре, через декілька тижнів можна вводити в страву частинки не перетертої їжі. Головне правило харчування - страва не повинна бути занадто сухою. Загальний добовий обсяг їжі – до 1200 мл. Калорійність – до 1300 ккал.

Стандартний розрахунок раціону: на 1 кг ваги малюка:

  • ≈16 гр. вуглеводи;

  • ≈4 гр. жири;

  • ≈4 гр. білки.

Дитина важко засвоює тваринний білок, тому максимальна частина його в денному раціоні повинна складати не більше 75%. Обирайте продукти, що насичені амінокіслотами,вітамінами та мікроелементами.


 

 

Основні продукти в раціоні дитини:

М'ясо: кроль, телятина, курча, індик. Дозволені субпродукти: печінка, язик, серце. Варіанти приготування: тефтельки, котлетки, суфле, паштети.

Яйця. Якщо немає алергії на білки – дозволені зварені яйця, або у вигляді омлету - перепелиці або курячі, по 1 в день 2-3 рази на тиждень.

Овочі. Бажано поєднувати з м'ясними стравами, в якості збалансованого додатку. До 1,5 років – у вигляді пюре, потім можна варити або тушкувати та дрібненько нарізати.

Фрукти та ягоди. Давати дуже обережно, щоб швидко виявити алергію. Фруктові та ягідні пюре малюки дуже полюбляють. Загальний обсяг за день – 200 гр.

Молоко та кисломолочні страви. Це – база дитячого харчування Добова норма 600 мл. Окрім молочних каш, додавайте йогурти, кефир, молочну сироватку. Бажано готувати кисломолочні страви самим, використовуючи спеціальні закваски.


 

Крупи. Це також обов'язкова частина дитячого харчування. Максимально корисні каші: гречана, вівсяна, рисова, кукурудзяна. До класичної манної крупи у дієтологів є певні застереження, тому не годуйте малечу манкою більше, ніж 1 раз на тиждень.

Макарони. Насичені вуглеводами вироби можна додавати до їжі не більше 1-2 разів на тиждень, у вигляді молочних супчиків.

Солодощі. Ніяких кондитерських виробів та конфет! Дозволено мармелад, варення, мед, печиво. Добова норма всього цукру, разом із кашками – до 40 гр.

Хліб. До 2-х рочків – виключно білий без домішок, до 200 гр/день.

Напої. Без обмежень – чиста питна негазована вода. Протягом дня додавайте розведений фреш, відвари трав, м'яти, слабенький чай.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром