Мене, як правника, не влаштовують формулювання для визначення розміру абонплати, – Ігор Лапін

03 Травня 2019, 12:49
1717

З 1 травня ввели в дію закон про житлово-комунальні послуги. Він змінив принцип обслуговування будинку та прибудинкової території. Також ввели поняття абонплати за ЖКП і пеня на заборгованість по сплаті комуналки.

Закон про ЖКП було прийнято ще у 2017 році, але у 2018 він діяти не почав, бо Кабмін не встиг прописати підзаконні акти. З 1 травня цього року майже всі норми закону вже почнуть діяти, – пише ВАР.

З 1 травня почнуть нараховувати пеню за невчасну оплату житлово-комунальних послуг.

Парламентар Ігор Лапін щодо даної ситуації зазначив: «Як депутат я вже очікую десятків звернень від моїх виборців, «чому мені нарахували от стільки абонплати – вони ж нічого не роблять!» і «мені повідомили про пеню – але ж я вже кілька разів приносив їм довідки, що борг помилковий!». Проблема постане на повен зріст десь ближче до інавгурації Зеленського, і йому ж доведеться якось її вирішувати. При тому вирішувати системно, з точки зору узгодження правових норм, а не з кожним платником наокремо. Зеленський йшов у президенти, зокрема, і з гаслами про зменшення тарифів. Але прийшов – і додалась ще пеня та абонплата, з мінімально обґрунтованими алгоритмами обрахування й призначення. Зрозуміло, що це викличе обурення».

«Мене як правника не влаштовують формулювання для визначення розміру абонплати «Ну, там, на папір, на зарплату управлінцю, на якісь поточні витрати». Це не юридичні формулювання – це якась белетристика, за якою можна сховати будь-які зловживання. Адже точних формул і визначень немає, конкретні цифри і описи відсутні. Значить, ту ж абонплату встановлюватимуть більш чи менш «зі стелі». Залежно від того, котрому керівнику на скільки совісті вистачить. Але це недопустима з точки зору закону ситуація. Тим більше, коли йдеться про мільярди гривень, в тому числі бюджетних», – зазначив народний депутат.

«Зеленський не має власної партії. Він не має власної фракції у Верховні Раді. Він не має власних фракцій у місцевих радах. Він не має досвіду роботи з правовими актами. Тому складно уявити, як він узгодить інтереси монополістів і споживачів. Кабмін поки жорстко тримає в межах «Нафтогаз» і його тарифні амбіції. Але питання пені, питання відповідальності постачальника за помилкові нарахування (це якщо вони помилкові – а не зумисний маркетинговий хід, розрахований на одноразове отримання грошей з найбільш легковірних платників), питання прописування чітких формул для абонплати і їх оскарження в окремих випадках – це вже питання також і законодавчої гілки влади», – сказав Ігор Лапін.

«Я як депутат, як правник з багаторічним досвідом усвідомлюю, настільки це масштабна робота. Але я також і уявляю, як саме можна з цією проблемою розібратись. З боку наступного президента я поки не почув нічого на цю тему, крім визнання врешті, що зниження тарифів – поза його компетенцією, – додав парламентар.

20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром