Енергоефективність: лучан навчали заощаджувати енергію та платити за неї менше

14 Жовтня 2016, 10:06
2323

Представникам ОСББ Волинської області та регіональним журналістам розповіли, як ефективно економити енергію та чому не варто утеплювати будинки «латковим» способом.

Ці питання обговорювали в Регіональному центрі енергоефективності та енергозбереження, у четвер, 13 жовтня.

Захід провели в рамках проекту «Енергоефективність у житловому секторі України» Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

Координатор проекту в регіонах Михайло Павличенко розповів, що майже всі квартири потребують осучаснення в плані заощадження енергії.

«25% від загального обсягу споживання палива ми викидаємо через те, що не можемо його зберегти», - зауважив Михайло Павличенко.

Голова обласної ради голів ОСББ Петро Лавринюк розповів, що багатоквартирні будинки зараз у дуже занедбаному стані. Люди думають, що держава повинна дбати про це та здійснювати ремонти. Насправді так було до 1992 року. Потім квартири почали приватизовувати, а значить, вони стали приватною власністю.

«Хтось може бути не приватизованим і ця площа може належати державі, бути комунальною власністю. Скільки квартир - стільки власників», - підсумував Петро Лавринюк.

Мешканці платять за утримання будинку, це передбачає поточний ремонт – підфарбувати щось, побілити. Капітальний ремонт держава робити не зобов’язана, це повинні робити співвласники – мешканці.

До їхньої спільної власності належать: сходові клітини та сходові майданчики, зовнішні стіни будинку, коридори на поверхах, дах та горище, земля під будинком, ліфт, сміттєпровід тощо.

Оскільки про всі ці ділянки дбають мешканці, то і про заощадження енергії думати повинні теж вони.

Михайло Павличенко дав кілька порад щодо заощадження енергії:

  • Заміна ламп розжарювання та люмінесцентних ламп на LED, тобто енергозберігаючі світлодіодні. Це економить до 80% електроенергії.
  • Установка  лічильника. Економія від обліку – до 20% в залежності від будинку, адже мешканці платять за спожиту енергію, а не за застарілим нормативом.
  • Зменшення втрат тепла: заміна чи ремонт вікон, дверей, утеплення будинку, модернізація системи опалення.
  • Установка ІТП – індивідуального теплового пункту. Це обладнання, що передає теплову енергію від зовнішніх тепломереж (котельні) до будинкової системи опалення, гарячого водопостачання, вентиляції тощо.

ІТП передбачає регулювання температури залежно від погоди та рівномірний розподіл тепла по всьому будинку. Таким чином мешканці економлять на опаленні до 40%.

Координатор проекту звернув увагу і на проблему «латкового» утеплення, коли людина зовнішню стіну квартири захищає від холодів пінопластом та іншими спеціалізованими матеріалами. За деякий час, внаслідок перепаду температур, конденсується пара і у сусідів утепленої квартири з’являється на стіні вода.

«У результаті з’являються грибок і пліснява, а через 5-10 років така стіна зруйнується», - прокоментував Михайло Павличенко.

У кінці зустрічі представники ОСББ Волинської області пообіцяли донести цю інформацію до жителів їхньої місцевості.








 

Коментарі
14 Жовтня 2016, 13:33
зібралась толпа цукерок поїсти.
17 Жовтня 2016, 18:48
всі 5 чоловік!
17 Жовтня 2016, 18:55
Шо небудь
17 Жовтня 2016, 19:18
що за "масовка" тіпа?!! трох сидять і говорять
18 Жовтня 2016, 17:52
Набагато ефективніше утеплити дах, підвал та замінити вікна на сходових клітках....Далі приточна вентиляція та рекуперація в квартирах....Все інше на фоні економії- страта здоров"я!
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром