Як на Волині засіяли розсадники

26 Квітня 2019, 16:14
2543

Не встигли лісівники розпочати посадку лісових культур, як на розсадниках закипіла робота. Щоб наступної весни знову забезпечити стовідсоткове відновлення лісових площ, працівники галузі одразу готують ґрунт та висівають зібране насіння.

Про це повідомляє Прес-служба Волинського ОУЛМГ.

На базі державних лісогосподарських підприємств Волинського ОУЛМГ діє 5 постійних лісових розсадників: у ДП «Ратнівське ЛМГ», ДП «Волинський ЛСНЦ», ДП «Володимир-Волинське ЛМГ», ДП «Ковельське ЛГ» та ДП «Любешівське ЛМГ». Їх загальна площа – площа 63,7 га.

Крім того, у кожному лісництві створено ще 152 тимчасові розсадники.

В середньому за рік лісівники Волині вирощують 20-25 млн штук сіянців головних та супутніх деревних порід. Таким чином повністю забезпечуючи себе садивним матеріалом. Щороку вирощується ще й 125 тис. штук саджанців декоративних порід.

Сіянці та саджанці ростуть як і у теплицях, так і у відкритому ґрунті.

Зокрема, у 2018 році вдалося виростити 20,5 млн штук сіянців головних лісоутворюючих та супутніх порід. Це  – 16,3 млн сосни та 1,9 млн штук сіянців дуба. Декоративних дерев та кущів -126 тис. шт. А це – 280 видів. Тож власним декоративним матеріалом цього року лісівникам вдалося озеленити не одну площу.

Лісове насіння уже висіяно на площі 18,7 га посівних відділень розсадників. Із них головних порід сосни звичайної – 5,3 га та дуба звичайного 9,1 га. Всього – 34 види. Лісівники планують отримати в результаті 25 млн шт. стандартних сіянців – для відновлення лісу восени 2019 року та навесні 2020-го.

Посіву розсадників передувала клопітка робота із підготовки ґрунту, адже  земля під посіви у теплицях щорічно замінюється, а на полях готується за системою чорного, або зайнятого (сидерального – з посівом азотонакопичуючих рослин) парів. Також треба було заготувати насіння  – ці роботи тривали протягом осіннього періоду 2018 року та зими 2019-го. До речі, про насіння лісівники подбали особливо добре: зібрати вдалося 135,8 тони – це найбільша кількість за останні 7 років.

Незважаючи на складні погодні умови – низька температура повітря та відсутність достатньої кількості вологи – роботи були проведені своєчасно та якісно.

Першими впоралися у ДП «Волинський ЛСНЦ», ДП «Ратнівське  ЛМГ», ДП «Володимир-Волинське ЛГ». Роботи на інших розсадниках уже на завершальній стадії.






Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром