Що буде відбуватися з освітою в 2019 році

26 Квітня 2019, 14:08
2298

Сьогодні у суспільному просторі України відбуваються значні зміни. Ми вже звикли до того, що успішність роботи певних галузей щільно пов’язана з реформами. Хочеш бути успішним – змінюй та реформуй! Це стосується багатьох областей, але сьогодні ми хочемо поговорити про освіту. 2019 рік для українців вже відзначений як такий, що веде до змін. І вони не оминуть й освітню галузь – тож обговорімо те, якою буде українська освіта 2019 року.

Чого очікувати, до чого готуватись та на який лад себе налаштовувати. Це стосуватиметься усіх, а не лише студентів та школярів. Ми намагатимемося не оминути увагою і вчителів, і менеджерів цього важливого напрямку.

 

Орієнтація на західні системи

Хочеш щось реформувати – будь ласкавий мати перед очима приклад. Сучасна освіта в Україні опирається в ідеях реформ на підхід Європи та США. Звичайно, на переоцінку цінностей піде багато років, але головне зараз – віднайти правильні орієнтири та слідувати до них.

 

Учень – в центрі уваги

Радянська система освіти була вибудована з метою формування пристойного робітника, що міг би надійно виконувати накази системи та бути її відповідальним гвинтиком. Сьогодні у світі відбувається деяка переоцінка цінностей – на перше місце ставлять особистість учня, його особливості й таланти. Школяр чи студент вже не є частиною системи – він є однією з тисяч зовсім різних і особливих цеглин нового світу, де кожен працює творчо і залежно від власних цілей та вмінь. Освіта в Україні повільно, однак рішуче повертається до таких принципів.

 

Вчитель – не кат, а наставник

Також відбувається переоцінка ролі вчителя. Він більше не являє собою людину, від якої учень очікує лише кари. Вчитель стає наставником, що вміє відкривати в дитині її приховані таланти. Також він має направляти її вміння та навички у необхідне русло. Така тактика потребує від вчителів значної віддачі та напруження, тому логічно має супроводжуватись значним підйомом рівня зарплатні та зростанням ролі вчителів в суспільстві. Чи буде це саме так – покаже час.

 

Освіта онлайн

Останнім часом в мережі можна натрапити на новини про заміну підручників електронними носіями. Електрифікація освіти проявляється у багато чому: тут і впровадження електронних журналів, і використання онлайн-помічників https://uk.edubirdie.com/, і комп’ютеризація домашніх завдань. З одного боку така тактика має багато плюсів. Це і піклування про екологію зі зменшенням кількості вживаного паперу, і зручність для учнів, адже не треба носити за плечима «тонни» підручників. З іншого подібні реформи потребують додаткових навичок (і не всі вчителі до них готові), а також забезпечення шкіл та університетів спеціальним обладнанням, що не завжди можливе навіть із децентралізацією бюджетів.

Вочевидь освіта в Україні далеко не ідеальна. Станом на 2019 рік вона знаходиться тільки на початку свого розвитку. Варто зрозуміти, що зміни в такій консервативній та створюваній роками системі не відбуватимуться блискавично. На майбутнє освіти в Україні чекає ще багато випробувань. Це і запланований до 2022 року пакет реформ, і «перезавантаження» людей на високих посадах. Але ми часто в подібних текстах забуваємо нагадати про те, скільки залежить від нас самих. Чи готові ви самі інвестувати у власну освіту та в навчання дітей? Не брати та не пропонувати хабарі? Ставитися з розумінням до праці вчителів? Пам’ятайте про те, що зміни завжди починають не з системи, а з людини.

Частина 2019 року вже пройшла, але все ж на нас чекає однозначно ще дуже багато цікавого.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024