У луцькій лікарні встановили обладнання за понад 600 тисяч доларів

25 Квітня 2019, 15:11
У луцькій лікарні встановили обладнання за понад 600 тисяч доларів 2775
У луцькій лікарні встановили обладнання за понад 600 тисяч доларів

У рентгенхірургічному блоці Луцької міської клінічної лікарні встановили новий сучасний ангіограф за 15,5 тисяч гривень, який закупили за кошти субпроекту Світового банку та Міністерства охорони здоров’я.

Ангіографічна система (рентген) Infinix-i Core+ INFX-8000V/G3 виробництва Toshiba (Canon) вже працює у відремонтованому блоці луцької лікарні. Урочисте відкриття відбулося 25 квітня.

Рентгенхірургічний блок функціонує з 2013 року. Завідувач обласного центру кардіоваскулярної патології Андрій Ягенський поділився, що цей час вдалося досягти принципових зрушень в лікуванні інфаркту міокарда, в діагностиці серцево-судинних захворювань.

«У цьому блоці виконують 70-80% стентувань в області загалом. Допомогу в нас надають цілодобово. Тому поява нового обладнання для нас дуже важлива, адже у нас були випадки, коли поступає пацієнт з інфарктом міокарда, і одразу ж поступав інший пацієнт, тобто одного обладнання мало. У нас буває по п’ять-шість стентувань на день. Тому ангіограф дасть змогу з мінімальною затримкою виконувати втручання при інфаркті міокарда», – розповів Андрій Ягенський.

1




За словами Андрія Ягенського, цей апарат дозволяє вводити катетер в судини серця хворому та проводити діагностику і в один момент лікувати. Це все без наркозу, але потрібен досвід і обладнання. За статистикою втручань, каже завідувач обласного центру кардіоваскулярної патології, вони виходять на середньоєвропейський рівень. Тому співпраця зі Світовим банком є надзвичайно важливою.

В Луцькій міській клінічній лікарні діє вже один ангіограф, але його замало для проведення процедур. Адже при інфаркті кожна хвилина дорогоцінна. Всі клініки світу мають класично по два-три ангіографи, наголосив Андрій Ягенський. Минулого року тут зробили майже півтори тисячі втручань. У цьому році вже орієнтовно 500.






Лікарка-кардіолог рентгенхірургічного блоку Ірина Січкарук пояснила, що їм вдалося досягнути значних результатів.

«За останні п’ять років, коли з’явився ангіограф, летальність інфаркту міокарда в стаціонарі зменшилася з 20% до 5%. Результатами роботи ми задоволені», – зауважила Ірина Січкарук.



1

1

1

1

«Ми виконали ту програму й обов’язки, які брали на себе. Цей ангіограф придбали ще осінню 2018 року. Сьогодні й обласна лікарня й міська, і ковельська лікарня мають ангіографи, які рятують безліч людей. Ці апарати дуже потрібні в області, аби рятувати життя людей», – каже голова Волинської ОДА Олександр Савченко.

Читайте також: Все, що треба знати про «медичні» гроші для Волині від Світового банку

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024