У луцьку лікарню закупили ангіограф

25 Квітня 2019, 12:17
Фото ілюстративне 3324
Фото ілюстративне

У Луцькій міській клінічній лікарні запрацював надсучасний ангіограф, закуплений за кошти субпроекту Світового банку і Міністерства охорони здоров'я України.

Про це йдеться на офіційній сторінці голови Волинської облдержадміністрації Олександра Савченка.

Ангіографічна система, вартістю понад 600 тисяч доларів, запрацювала у відремонтованому рентгенохірургічному блоці Луцької міської клінічної лікарні. Техніку придбали минулоріч за кошти субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області». Оглянути відремонтоване приміщення та надсучасний апарат запросили високопосадовців та журналістів 25 квітня.

«Закупили цей ангіограф ще осінню минулого року. Тоді міська влада не була готова його встановити. Але я вдячний депутатському корпусу та мерії за те, що вони стримали обіцянку та знайшли кошти для обладнання приміщення під дороговартісний агрегат. Всі розхідні матеріали ми теж забезпечили. Я радий, що черговий ангіограф на Волині і рятуватиме сотні життів»,  – зазначив Олександр Савченко.

Варто зауважити, що в медичному закладі з 2013 року працює ангіограф. Однак, одного апарату замало, кажуть лікарі. Адже основною функцією, яку виконують ангіографічні установки є надання допомоги пацієнтам із гострим інфарктом міокарда. Тобто, пацієнти потребують невідкладного лікування.

Всього за час роботи ангіографічної установки, встановленої у 2013-му, проведено понад 4000 інтервенційних втручань, із них приблизно 65% – мешканцям міста Луцька. Крім того, в рентгенохірургічному блоці проводяться ангіографічні процедури на судинах головного мозку, кінцівок, нирок. Кількість стентувань прогресивно зростає щороку. У 2018 році в лікарні було проведено понад 1052 коронарних втручання, з них 398 стентувань. При цьому 81% всіх втручань було проведено пацієнтам з гострою коронарною патологією (інфаркт міокарда та нестабільна стенокардія). Це принципово важливо, оскільки відкриття закритої коронарної артерії та стентування в перші години інфаркту міокарда дозволяє врятувати життя пацієнту, або зменшити ймовірність інвалідизації в майбутньому.

Загалом, в рамках цієї співпраці лікарні зі Світовим банком у 2018 році заклад отримав ангіографічну систему вартістю 15,5 мільйона гривень, п’ять систем комбінованого добового холтерівського моніторування ЕКГ, п’ять систем для добового моніторування артеріального тиску, комплект для проведення велоергометрії, два електрокардіографи, аналізатор гематологічний, гемокоагулометр двухканальний, 12 функціональних ліжок для палат інтенсивної терапії, два зовнішніх тимчасових кардіостимулятора, аспіратор вакуумний хірургічний та шість комплектів комп’ютерного обладнання. Загальна вартість отриманого обладнання становить 17,2 мільйона гривень.







Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024