21 бездомній собаці знайшли нову домівку

09 Вересня 2015, 09:41
2381

Комунальне підприємство «Ласка» зробило черговий виїзд до бродячих псів.

КП «Ласка» за день приймає близько десяти викликів із заявами про бездомних тварин. Стільки ж адрес працівники намагаються об’їхати щодня,  аби відловити псів-безхатьків та за потреби надати їм медичну допомогу.

Район.Луцьк спостерігав, як відбувається виловлення бездомних тварин та дізнався, яка доля чекатиме їх за парканом притулку.

Загалом на підприємстві є 18 штатних  працівників і кожен з них, включно із директором,  його заступником та лікарем,  знає, як поводитися із тваринами під час відлову. Справа в тому, що ловців на підприємстві не вистачає, фактично їх лише двоє,  проте насправді цю професію освоїв майже кожен працівник «Ласки».

Зазвичай масштабні виїзди до тварин влаштовують у вівторок та четвер. Розпочинається відлов о 9 ранку, а от завершити його не завжди вдається до кінця робочого дня.

«Найкраще, коли тварини ручні і їх можна зловити самостійно або за допомогою людей, які їх підгодовували. Тоді і часу і сил витрачається менше», – розповідає  директор КП «Ласка» Богдана Новарчук.

Для кращого порозуміння із чотирилапими друзям їм пропонують ковбасу – так тварини охочіше йдуть до рук. 

Якщо ж норовлива тварина не підпускає до себе людей, у хід іде аркан.

Бувають випадки, коли доводиться використовувати снодійне. Проте і тоді варто пильнувати,  куди побіжить пес, адже знайти його після дії уколу буває  доволі важко, а іноді і взагалі неможливо. 

Зазвичай на відлові працівники тренуються у бігу з перешкодами, бо улюблені схованки тварин – у чагарниках та за парканами.

Немалого клопоту працівникам завдають і пересічні люди,  які не розуміють, як працює притулок та бояться, що собак хочуть усипити.

«Різні бувають ситуації. Кидали камінням,  вазонами, навіть доводилося викликати правоохоронні органи», – розповідає  заступник директора Сергій Скумс.

Не обійшлося без  інцидентів і цього разу. Проте допомога дільничного, що з’явився на виклик, не знадобилася – жінка зникла з поля зору, а собака відправилася до притулку.

Приїхавши до «Ласки», собак, які не потребують  ветеринарної допомоги, відправляють на 14-денний карантин до спеціальних вольєрів.

Наступний крок – стерилізація та вакцинація. Агресивних та невиліковно хворих тварин евтаназують.

Після усіх процедур пси, яких жителі міста хотіли б бачити у себе в дворі, повертаються на попередні місця перебування. Інші звикатимуть до нового дому за парканом притулку або чекатимуть, доки у них з’явиться власник.

Проте чотирилапим і в притулку подобається, тут про них  турбуються,  вчасно годують,  і, зрештою, кожного люблять.

«Були випадки,  коли собаки тікали від нових  власників назад до притулку», – розповідає Богдана Новарчук. 

Цього разу працівники побували на таких вулицях: Миру, Рогова, Ковельській, Конякіна, Кравчука, Підгаєцькій, Зацепи, Лесі Українки, Мамсурова, Теремнівській а також на Моторзаводі та Авторинку. Та виловили там 21 безхатька, з них 8 собачат та 13 дорослих псів. Одна з собак після стерилізації повернеться на попереднє  місце перебування, бо жителі будинку вже не уявляють свого двору без чотирилапого друга.


Софія СІЧКУН

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром