«Бездіяльність повна», – Данильчук про сміттєзвалище в Брищі

24 Квітня 2019, 12:49
полігон у Брищі 3570
полігон у Брищі

Із полігону твердих побутових відходів у селі Брище фільтрати витікають за межі сміттєзвалища.

Несанкціонований викид отруйних речовин відбувається упродовж п’яти років – влада на це закриває очі, – йдеться в повідомленні Народного контролю.

Це уже призвело до екологічного лиха, що вплинуло на стан здоров’я людей. Відтак, захворюваність у селі зросла у двічі та збільшилася кількість онкохворих жителів, – розповіли представники громади, які прийшли на сесію Луцької міської ради 24 квітня із жорсткими вимогами щодо функціонування міського сміттєзвалища.

«Ця проблема тепер не буде вирішуватися «як завжди»: коли покричали і розійшлися. Ми хочемо в правовому полі вирішувати разом з вами, але якщо ситуація не зрушиться з місця – дорога до полігону буде заблокована», – наголосила депутат Княгининівської сільської ради Анна Войтюк.

Вона озвучила заяву громади, у якій вимагають якнайшвидше: почати шукати альтернативну ділянку для сміттєвого полігону, закінчити рекультивацію старого полігону, вирішити питання збору фільтрату у відповідності до норм, ліквідувати наслідки фільтрату.

Також член виконкому сільської ради Володимир Нагурний сказав, що влада закривала очі на проблему, поки місцеві жителі, активісти, члени виконкому, депутати не почали писати заяви у правоохоронні органи.

«Так, місяць тому почався мінімальний рух, дійсно почали загортати фільтрат. Екологічна інспекція у Волинській області, знаючи, що зливають фільтрат, довгий час нас ігнорувала. Коли ми уже прийшли великою ініціативною групою, тоді лиш еколог виїхав з нами на полігон, але він відмовився виписувати порушення на «Спецкомунтранс», – сказав він.

Вирішити терміново проблему закликав керівник фракції «Народний контроль» Павло Данильчук.

«Я виїжджав на полігон, коли до нас звернулися місцеві жителі. Компанія «Кліар Енерджі», яка добуває біогаз, зливала півроку фільтрат за межі полігону. Працівники «Спецкомунтранс» бачили це. Кажуть: ми повідомляли керівництво міської ради, але, як бачимо, ніхто досі не реагував. Бездіяльність повна», – підкреслив депутат.

Він також поцікавився чи у залі присутній представник держекоінспекції, адже на бюджетній комісії, де була озвучена проблема, прийняли протокольне рішення, щоби запросили екологів. Втім, представника не прийшов, щоб пояснив ситуацію.

Натомість у міській раді відповіли, що проблема існує не перший рік, про неї знають і працюють над її вирішенням.

Читайте також: «Тут зібралися люди, які розуміють, що Європа починається з тебе»: у Струмівці влаштували толоку

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024