Волиняни розкритикували фільм про «Волинську трагедію»

10 Жовтня 2016, 12:06
2177 Джерело: filmweb.pl

В кінотеатрах Польщі вийшов у прокат художній фільм Войцеха Смажевського «Волинь».

З ініціативи Генерального консульства Республіки Польщі у Луцьку волинські історики, представники польських організацій, громадські активісти теж отримали змогу подивитися цей фільм, – повідомляє Громадське.Волинь.

Показ відбувся 8 жовтня у польському місті Хелм. У фільмі зображено долі поляків та українців під час подій, які в історії називаються «Волинською трагедією».

«Ми організували цей показ тому, щоб науковці та представники польських організацій, які діють на Волині, побачили цей фільм саме тепер, в день після його прем’єри. Важливо, щоб вони могли взяти участь в дискусії, яка насправді почалася ще до прем’єри цього фільму. Я думаю, що варто розмовляти про фільм, який ми подивилися, а не про який ми щось чули», – зазначила віце-консул Генерального консульства республіки Польща в Луцьку Ельжбета Зелінська.

Враженням про перегляд фільму поділилися волиняни, які мали змогу відвідати прем’єру.

«Фільм жахливий. По-суті – це новітній фільм жахів. Кожне вбивство – це трагедія, недобра річ. Можливо, тут дещо однобоко зображено, адже це був конфлікт з обох сторін. Тут події показано односторонньо, що тільки українці вбивали, а поляки тільки оборонялися. Якщо б режисер хотів зобразити об’єктивні події, то варто було зобразити з обох боків, як це було. Принаймні, відобразити й погляди іншої сторони», – поділився своїми думками професор, кандидат історичних наук Микола Кучерепа.

«Абсолютно нереально показане наша волинське село. Це більш така Галичина, де ці солом’яні хати. На Волині ніколи не було греко-католицьких священників, які у фільмі дають свої настанови. Церква – це було святе місце, де ніколи не піднімалася зброя. Тобто, тут дуже багато неправди, і на сьогоднішній день фільм не є актуальним», – зазначила волинянка Надія Щурук.

 

Коментарі
11 Жовтня 2016, 11:29
Заклик польських євродепутатів до української сторони позбавити Степана Бандеру звання Герой України рівнозначний тому, якби на пропозицію української делегації Парламентська Асамблея Ради Європи звернулася до Польщі з вимогою знести всі пам’ятники маршалу Юзефу Пілсудському, антидемократичному диктатору, відповідальному за шовіністичну програму «пацифікації» українців
11 Жовтня 2016, 11:35
Поляки, ви нищите українців понад 1000 років . <br/>Що ви шукаєте на нашій землі??? Що ви за народ такий???<br/>Кому ви молитеся у своїх костелах??
16 Жовтня 2016, 13:47
Поляки, що ви тут робили на Українських землях????? Що ви курите? Це наша земля була є і буде.<br/>Слава Україні!
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром